Nakładem wydawnictwa Septem ukazał się bardzo ważny poradnik – „Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć” dr n. med. Justyny Jessy (autorki czasopisma Współczesna Dietetyka).
Insulinooporność to stan zmniejszonej odpowiedzi biologicznej tkanek, szczególnie wątroby, tkanki tłuszczowej i mięśni, na insulinę. Stanowi główną składową zespołu metabolicznego i charakteryzuje się prawidłowym lub podwyższonym stężeniem insuliny w surowicy krwi.
Insulina jest hormonem anabolicznym, wydzielanym przez komórki β wysp trzustkowych. Obniża stężenie glukozy we krwi dzięki zwiększeniu wychwytu glukozy przez tkankę tłuszczową i mięśnie. Powoduje odkładanie glikogenu w mięśniach szkieletowych i wątrobie, a także hamuje lipolizę i pobudza lipogenezę, co prowadzi do magazynowania wolnych kwasów tłuszczowych w postaci triacylogliceroli w tkance tłuszczowej7.
Wyróżnia się dwie postaci insulinooporności:
Insulinooporność może przebiegać utajona lub w towarzystwie różnych zaburzeń, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, hipertriglicerydemia, hipercholesterolemia. Może być związana także z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD), przewlekłą chorobą nerek (PChN) oraz zespołem policystycznych jajników (PCOS)3,8.
Zaburzenie może mieć charakter pierwotny, uwarunkowany genetycznie lub wtórny, czyli nabyty, spowodowany otyłością, na którą składa się nieprawidłowa dieta oraz niska aktywność fizyczna5,12.
Insulinooporność to stan zmniejszonej odpowiedzi biologicznej tkanek, szczególnie wątroby, tkanki tłuszczowej i mięśni, na insulinę. Stanowi główną składową zespołu metabolicznego i charakteryzuje się prawidłowym lub podwyższonym stężeniem insuliny w surowicy krwi.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Nakładem wydawnictwa Septem ukazał się bardzo ważny poradnik – „Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć” dr n. med. Justyny Jessy (autorki czasopisma Współczesna Dietetyka).
Kiedy mówimy o skutecznej terapii i dlaczego przypadkowy probiotyk z apteki może nie działać? Jak wykorzystać w praktyce wiedzę o bakteriach probiotycznych i prebiotykach? Jakie nadzieje i możliwości daje terapia mikrobiologiczna? Jakie jest miejsce probiotyków zarówno w profilaktyce jak i wsparciu leczenia poważnych schorzeń? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi można znaleźć w najnowszej książce dr n. med. Mirosławy Gałęckiej „Dysbioza jelitowa. Znaczenie, diagnostyka, terapia”
Coraz częściej w gabinecie dietetyka pojawiają się osoby o szerokim spektrum zaburzeń odżywiania. O ile ich diagnostyka najczęściej nie przysparza problemów specjalistom, to już praca terapeutyczna nie jest prosta. Najczęściej do drzwi mojego gabinetu pukają osoby borykające się z bulimią. Wówczas rolą specjalisty jest przywrócenie jedzeniu właściwego miejsca w życiu cierpiącej na tę przypadłość osoby. Jak zrealizować to niełatwe zadanie?