Statystyki z Amerykańskiego Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wskazują, że 1 na 59 dzieci w USA ma diagnozę zaburzeń ze spektrum autyzmu. Dane ONZ mówią o 1 na 150 dzieci w Europie. W Wielkiej Brytanii The National Autistic Society wskazuje na występowanie autyzmu w całej populacji Wielkiej Brytanii z częstością większą niż 1 na 100. Nie ma dokładnych informacji na temat rozpowszechnienia tych zaburzeń w Polsce. Posiłkujemy się wynikami badań z innych krajów europejskich. Liczba osób z diagnozą spektrum autyzmu stale się zwiększa. W Stanach Zjednoczonych udokumentowano 10-krotny wzrost częstości wykrywania autyzmu na przestrzeni ostatnich 40 lat. Tak duży wzrost jest nawet nazywany „epidemią autyzmu”2–4.
DIETA
Rodzice i opiekunowie dzieci w spektrum autyzmu często podejmują się wdrażania różnego rodzaju dodatkowych terapii, w tym modyfikacji dietetycznych. Najbardziej popularna jest dieta bez glutenu, kazeiny i cukru, jednak niekiedy można usłyszeć o diecie Feingolda , GAPS, niskoszczawianowej czy niskosiarkowej w kontekście ASD5. Z czego wynika zainteresowanie dietami w tej grupie populacji?
Spektrum autyzmu (ASD – ang. autism spectrum disorder) to grupa coraz częściej diagnozowanych zaburzeń rozwojowych. Dzieci z ASD mają trudności z mową, interakcjami społecznymi oraz deficyty wyobraźni1. Autyzm nie jest chorobą, a więc nie leczy się go. Jedyną skuteczną interwencją jest terapia psychologiczna. Dodatkowymi terapiami, na które decydują się rodzice dzieci w spektrum autyzmu jest modyfikacja diety. Dlaczego jest tak istotna?
Redakcja
Książka Anny Reguły (@niekoniecznie_dietetycznie) oraz Kingi Syposz to smakowita propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy, nie tylko dla tych, którzy szukają przepisów w wersji fit. Autorki pokazują bowiem, że zdrowsze ciasta i desery nie muszą, a wręcz nie powinny kojarzyć się nam z wyrzeczeniami i rezygnacją z dobrego smaku oraz prawdziwej przyjemności.
czytaj dalej
Oliwia Pietrasińska
Obecnie jednym z głównych problemów współczesnego świata są zmiany klimatyczne. W związku z tym coraz więcej osób zadaje sobie pytanie – czy codzienne wybory żywieniowe mają znaczenie i mogą wspomóc ochronę naszej planety? Odpowiedź jest jedna i oczywista – tak! Ograniczenie konsumpcji produktów odzwierzęcych na rzecz roślinnych może być bardzo korzystne dla środowiska i jednocześnie minimalizować niekorzystne zmiany klimatyczne.
czytaj dalej
dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
Bakterie jelitowe odgrywają dużą rolę w naszym organizmie. Można nawet powiedzieć, że wpływają na większość funkcji organizmu. Jelita są uznawane za nasz drugi mózg, ponieważ bakterie jelitowe mogą produkować neuroprzekaźniki i wpływać na układ nerwowy. Brak równowagi w jelitach może prowadzić do takich objawów, jak: zaburzenia odporności, zmęczenie, zmiany hormonalne czy nawet problemy z pamięcią i koncentracją. Taki brak równowagi bardzo często spowodowany jest przez zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim, czyli SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth)1.
czytaj dalej