Jedną ze szkół psychoterapii, której metody i sposób widzenia problemu klienta można wykorzystać, nie tylko pracując psychoterapeutycznie, jest Terapia Skoncentrowana na Rozwiązaniach (TSR). System TSR jest wykorzystywany nie tylko w psychoterapii, ale również w opiece zdrowotnej, biznesie i pomocy socjalnej. To, co jest jej niebywałą zaletą, to możliwość wykorzystywania jego narzędzi w pracy z klientem indywidualnym, ale też w pracy z grupą. W psychoterapii jej założyciele rekomendują ją do pracy między innymi z osobami uzależnionymi, ale także osobami cierpiącymi na zaburzenia odżywiania, takie jak bulimia czy anoreksja.
Autorami TSR są Steve de Shazer i Insoo Kim Berg, którzy rozwijali swoje podejście w USA. Inspiracją dla nich była psychoterapia Miltona Ericksona. Praca w modelu TSR zakłada współpracę krótkoterminową, to znaczy taką, która osiągnie cele współpracy w możliwie najszybszym czasie.
Założenia TSR można zawrzeć w kilku kluczowych punktach:
Koncentracja na rozwiązaniach i przyszłości
Terapeuta lub inny specjalista, korzystający z metod TSR w pracy ze swoim pacjentem, powinien zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na planowanie przyszłości i zmiany oraz na rozwiązania, które w dosyć szybkim czasie pozwolą na realizację celu. W założeniu temu podejściu przyświeca myśl, że kierowanie uwagi na przyszłość jest bardzo bezpieczną strategią, ponieważ jest to stan, który jeszcze się nie wydarzył. Zbyt duża koncentracja na przeszłych doświadczeniach, zdaniem twórców TSR, jest ryzykowna, ponieważ może spowodować zatrzymanie pracy u pacjenta nad problemem, spadek motywacji i powrót do wspomnień, które mogą przypominać o porażkach. Zbieranie informacji o przeszłości powinno mieć przede wszystkim cel ustalenia dotychczasowych strategii, z jakich korzystał klient oraz zebrania informacji o zasobach klienta. Z kolei koncentracja na teraźniejszości powinna dotyczyć tylko etapu diagnozowania problemu i trudności, z jakimi klient przychodzi do gabinetu.
Nie wszystkie narzędzia i metody stosowane w psychoterapii są zarezerwowane tylko dla tej gałęzi specjalistycznej pomocy. Warto poznać metody, które dietetyk może w bezpieczny sposób stosować w swoim gabinecie, aby lepiej zrozumieć problem i świat pacjenta oraz skutecznie mu pomóc.
Redakcja
Książka Anny Reguły (@niekoniecznie_dietetycznie) oraz Kingi Syposz to smakowita propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy, nie tylko dla tych, którzy szukają przepisów w wersji fit. Autorki pokazują bowiem, że zdrowsze ciasta i desery nie muszą, a wręcz nie powinny kojarzyć się nam z wyrzeczeniami i rezygnacją z dobrego smaku oraz prawdziwej przyjemności.
czytaj dalej
Oliwia Pietrasińska
Obecnie jednym z głównych problemów współczesnego świata są zmiany klimatyczne. W związku z tym coraz więcej osób zadaje sobie pytanie – czy codzienne wybory żywieniowe mają znaczenie i mogą wspomóc ochronę naszej planety? Odpowiedź jest jedna i oczywista – tak! Ograniczenie konsumpcji produktów odzwierzęcych na rzecz roślinnych może być bardzo korzystne dla środowiska i jednocześnie minimalizować niekorzystne zmiany klimatyczne.
czytaj dalej
dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
Bakterie jelitowe odgrywają dużą rolę w naszym organizmie. Można nawet powiedzieć, że wpływają na większość funkcji organizmu. Jelita są uznawane za nasz drugi mózg, ponieważ bakterie jelitowe mogą produkować neuroprzekaźniki i wpływać na układ nerwowy. Brak równowagi w jelitach może prowadzić do takich objawów, jak: zaburzenia odporności, zmęczenie, zmiany hormonalne czy nawet problemy z pamięcią i koncentracją. Taki brak równowagi bardzo często spowodowany jest przez zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim, czyli SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth)1.
czytaj dalej