menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Agnieszka Falborska

Dietetyk. Absolwentka dietetyki oraz studium przygotowania pedagogicznego do dydaktyki medycznej na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Swoje działania zawodowe skupia wokół szeroko pojętej edukacji. Prelegentka konferencji poświęconych żywieniu w sporcie i zaburzeniom jedzenia. Wieloletnia instruktorka obozów aktywnych, a także obozu biegowego, podczas których prowadziła zajęcia sportowe oraz warsztaty żywieniowe dla młodzieży. Trener i szkoleniowiec z doświadczeniem w edukacji różnych grup odbiorców, zarówno specjalistów jak i pacjentów. Biegacz amator.

Article image

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Dieta roślinna w sporcie

Scotta Jurka z dużą dozą pewności można nazwać ikoną diety roślinnej w sporcie. Ten ultramaratończyk dwukrotnie wygrał uchodzący za najtrudniejszy bieg na świecie Badwater Ultramarathon. Rozgrywany on jest na trasie 217 km i wiedzie przez Dolinę Śmierci, w której temperatura potrafi przekraczać nawet 50 stopni Celsjusza. To jego książka inspirowała i wciąż inspiruje wielu sportowców (zwłaszcza biegaczy), do spróbowania diety roślinnej, z której stosowaniem Jurek łączył swoje ogromne sukcesy. To, czy są ku temu podstawy, przeanalizujemy w niniejszym artykule.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Glicerol w sporcie

Glicerol jest trójwęglowym poliolem oraz jednym z najczęstszych alkoholi występujących w złożonych lipidach, takich jak trójglicerydy. Stanowi ich szkielet, do którego przyłączone są długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Tym samym, jako składnik tłuszczów, naturalnie występuje w żywności. 

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Azotany w diecie sportowców

Swoją popularność azotany zawdzięczają przede wszystkim sokowi z buraka, który szczególnie chętnie jest spożywany i promowany wśród biegaczy długodystansowych. Warto jednak przyjrzeć się tym związkom również w kontekście innych dyscyplin sportowych.

czytaj dalej