menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

Dietetyk, nauczyciel akademicki, wielokrotny wykładowca na kongresach naukowych oraz szkoleniach. Stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskał na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Autor oraz współautor publikacji naukowych oraz monografii. Od wielu lat pracuje jako dietetyk, a jego zainteresowania skupiają się wokół dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz żywienia klinicznego. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (European Society of Cardiology).

Article image

TEMAT NUMERU

Pacjent z niewydolnością serca – co powinien wiedzieć dietetyk? Od stanu odżywienia po rekomendacje dietetyczne

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wybrane aspekty diety w toczniu rumieniowatym układowym

Toczeń rumieniowaty układowy (SLE, systemic lupus erythematosus) to choroba autoimmunologiczna dotykająca tkanki łącznej, prowadząca do przewlekłego procesu zapalnego i uszkodzenia wielonarządowego. U chorych stwierdza się występowanie przeciwciał przeciwko kwasom nukleinowym i związanym z nimi białkom. Tworzące się kompleksy immunologiczne gromadzą się w różnych narządach, doprowadzając do przewlekłego stanu zapalnego i uszkodzenia tkanek1.

czytaj dalej