menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Wybrane aspekty diety w toczniu rumieniowatym układowym

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

Z GABINETU DIETETYKA

01-03-2020

28/2020

Toczeń rumieniowaty układowy (SLE, systemic lupus erythematosus) to choroba autoimmunologiczna dotykająca tkanki łącznej, prowadząca do przewlekłego procesu zapalnego i uszkodzenia wielonarządowego. U chorych stwierdza się występowanie przeciwciał przeciwko kwasom nukleinowym i związanym z nimi białkom. Tworzące się kompleksy immunologiczne gromadzą się w różnych narządach, doprowadzając do przewlekłego stanu zapalnego i uszkodzenia tkanek1.

Najczęściej w przebiegu choroby obserwuje się zmiany układu wydalniczego, układu ruchu, skóry, serca oraz układu nerwowego. W patogenezę tocznia zaangażowana jest kombinacja czynników genetycznych, środowiskowych i hormonalnych, które prowadzą do utraty kontroli układu immunologicznego. Zapadalność na SLE wynosi około 3–5/100 000 osób rocznie2 . Dane epidemiologiczne dostarczają dowodów na znaczny wzrost chorób autoimmunologicznych w ciągu ostatnich 30 lat, a szczególną uwagę zwraca się na rolę czynników środowiskowych, zwłaszcza zachodnich nawyków żywieniowych. Postępowanie lecznicze w SLE jest skomplikowane ze względu na różnorodność biologiczną między pacjentami i brak bezpiecznych i specyficznych terapii celowanych. Podstawowym celem leczenia jest utrzymanie pacjenta w fazie remisji, a jednocześnie zapobieganie postępującemu uszkodzeniu narządów. Każdy pacjent wymaga indywidualnego podejścia z uwagi na różnorodność objawów. W leczeniu pacjentów z SLE stosuje się m.in. leki immunosupresyjne.

WSPARCIE ŻYWIENIOWE

Nie ma jasnych rekomendacji i schematów dotyczących żywienia w toczniu rumieniowatym układowym, ponieważ choroba ma charakter zapalny, a jej występowanie niesie za sobą zwiększone ryzyko współwystępowania innych jednostek chorobowych. Prawidłowo skomponowana dieta może być dla pacjenta istotnym wsparciem. W przebiegu SLE należy dbać o jak najdłuższe utrzymanie pacjenta w okresie remisji – trzeba zapobiegać możliwym powikłaniom i minimalizować efekty uboczne farmakoterapii. W trakcie planowania jadłospisu należy uwzględnić m.in.:

Toczeń rumieniowaty układowy (SLE, systemic lupus erythematosus) to choroba autoimmunologiczna dotykająca tkanki łącznej, prowadząca do przewlekłego procesu zapalnego i uszkodzenia wielonarządowego. U chorych stwierdza się występowanie przeciwciał przeciwko kwasom nukleinowym i związanym z nimi białkom. Tworzące się kompleksy immunologiczne gromadzą się w różnych narządach, doprowadzając do przewlekłego stanu zapalnego i uszkodzenia tkanek1.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, nauczyciel akademicki, wielokrotny wykładowca na kongresach naukowych oraz szkoleniach. Stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskał na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Autor oraz współautor publikacji naukowych oraz monografii. Od wielu lat pracuje jako dietetyk, a jego zainteresowania skupiają się wokół dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz żywienia klinicznego. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (European Society of Cardiology).


Czytaj więcej