menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Pacjent z niewydolnością serca – co powinien wiedzieć dietetyk? Od stanu odżywienia po rekomendacje dietetyczne

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

TEMAT NUMERU

31-07-2024

54/2024

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

Niewydolność serca (HF – heart failure) stanowi poważny problem zdrowia publicznego XXI wieku. Szacuje się, że na HF chorują 64 miliony osób na świecie i choć częstość występowania tej choroby ustabilizowała się na całym świecie, starzenie się populacji, poprawa przeżywalności po zawale mięśnia sercowego oraz poprawa leczenia przyczyniają się do wzrostu liczby osób chorujących na HF1.

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, nauczyciel akademicki, wielokrotny wykładowca na kongresach naukowych oraz szkoleniach. Stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskał na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Autor oraz współautor publikacji naukowych oraz monografii. Od wielu lat pracuje jako dietetyk, a jego zainteresowania skupiają się wokół dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz żywienia klinicznego. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (European Society of Cardiology).


Czytaj więcej