menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Pacjent z niewydolnością serca – co powinien wiedzieć dietetyk? Od stanu odżywienia po rekomendacje dietetyczne

Dietetyk Adrian Kwaśny

TEMAT NUMERU

31-07-2024

54/2024

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

Niewydolność serca (HF – heart failure) stanowi poważny problem zdrowia publicznego XXI wieku. Szacuje się, że na HF chorują 64 miliony osób na świecie i choć częstość występowania tej choroby ustabilizowała się na całym świecie, starzenie się populacji, poprawa przeżywalności po zawale mięśnia sercowego oraz poprawa leczenia przyczyniają się do wzrostu liczby osób chorujących na HF1.

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dietetyk Adrian Kwaśny

CZYTAM ARTYKUŁY

Magister dietetyki, absolwent Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Wykładowca, prelegent szkoleń, czynny zawodowo dietetyk.


Czytaj więcej