Ostatnie dekady przynoszą znaczący wzrost ilości pacjentów, u których rozpoznawana jest choroba nowotworowa. U większości z nich na różnych etapach choroby pojawiają się zaburzenia stanu odżywienia. Prehabilitacja, czyli kompleksowe, wielokierunkowe przygotowanie pacjenta do leczenia onkologicznego ma na celu doprowadzenie pacjenta do jak najlepszego stanu zdrowia przed planowaną, najczęściej długotrwałą i złożoną terapią onkologiczną. Istotnym elementem jest właściwie dobrana interwencja żywieniowa, jeszcze na etapie kwalifikacji pacjenta do poszczególnych zabiegów. Pozwala to poprawić bądź utrzymać prawidłowy stan odżywienia pacjenta, a tym samym wpływa korzystnie na przebieg leczenia choroby. Kompleksowa opieka prehabilitacyjna, prowadzona przez wykwalifikowanych specjalistów, może zwiększyć szanse pacjenta na szybszy powrót do zdrowia, zminimalizować ryzyko powikłań i poprawić tolerancję leczenia.
Studia mają charakter praktyczny – ich celem jest przygotowanie słuchaczy do pracy w zespole interdyscyplinarnym, zajmującym się prawidłowym prowadzeniem pacjenta onkologicznego na każdym etapie choroby a także samodzielnego sprawowania opieki i wspierania pacjentów w okresie przygotowawczym.
Studia trwać będą dwa dwa semestry, zajęcia będą odbywać się w formie hybrydowej. Zajęcia stacjonarne realizowane będą w Małopolskiej Uczelni Państwowej im. Rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Wykładowcami są zarówno nauczyciele akademiccy jak i wspaniali praktycy o dużym doświadczeniu z zakresu prowadzenia pacjentów onkologicznych
Serdecznie zapraszamy dietetyków, lekarzy, pielęgniarki, farmaceutów, ratowników medycznych do podjęcia studiów podyplomowych "Dietetyka onkologiczna i podstawy prehabilitacji".
link do programu: https://uczelniaoswiecim.edu.pl/wp-content/uploads/2024/08/Plan-studiow-i-wykladowcy-DIETETYKA-onkologiczna-i-podstawy-prehabilitacji.pdf
Międzynarodowe Obserwatorium Mikrobioty Edycja nr 2 – 2024 Najważniejsze wnioskii
Mikrobiota to populacja złożona z trylionów mikroorganizmów (bakterii, wirusów, grzybów itp.) bytujących w naszych jelitach, a także na skórze, w jamie ustnej, nosie, a nawet płucach. Organizmy te są bardzo ważne dla naszego samopoczucia – ułatwiają trawienie, pobudzają układ odpornościowy i chronią nas przed chorobami zakaźnymi. Oprócz pełnienia tych funkcji mikrobiota wpływa również na nasz nastrój, przemianę materii, a nawet długowieczność. Zaburzenie tej delikatnej równowagi – często wynikające z czynników takich jak dieta, tryb życia lub leki – może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, od chorób układu pokarmowego aż po zaburzenia sercowo-krążeniowe i depresję. Oznacza to, że zachowanie zdrowej mikrobioty we wszystkich tych obszarach naszego organizmu ma podstawowe znaczenie dla ogólnego stanu naszego zdrowia i dla naszego samopoczucia.
czytaj dalej
Postępowanie żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek (PChN)i
prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz
Wywiad z prof. dr hab. med. Sylwią Małgorzewicz, wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.
Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Nasze polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.
czytaj dalej
Pacjent z niewydolnością serca – co powinien wiedzieć dietetyk? Od stanu odżywienia po rekomendacje dietetycznei
Dietetyk Adrian Kwaśny
Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.
czytaj dalej