Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu uruchamia pierwsze w Polsce studia podyplomowe z zakresu dietetyki onkologicznej i prehabilitacji. Studia te mają na celu poszerzenie kompetencji pracowników ochrony zdrowia w zakresie opieki nad pacjentami onkologicznymi
Zainteresowanie wpływem witaminy D na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka w ostatnich latach zdecydowanie wzrosło. Coraz większa liczba badań wskazuje, że poza dobrze poznanym wpływem witaminy D na układ kostny, jest ona składnikiem, który wpływa również na inne układy organizmu, takie jak układ sercowo-naczyniowy, nerwowy czy immunologiczny1.
Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest syntezowana w w skórze z 7-dehydrocholesterolu w wyniku ekspozycji na światło słoneczne. Jednakże głównym jej źródłem są niektóre produkty spożywcze oraz suplementy. W żywności witamina D występuje w dwóch formach chemicznych: jako witamina D2 – ergokalcyferol, którego źródłem są produkty pochodzenia roślinnego (np. grzyby leśne) oraz jako witamina D3 – cholekalcyferol, którego źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego (np. ryby morskie).
Działanie plejotropowe witaminy D oraz jej efekty krótko- i długoterminowe wskazują na zwrócenie większej uwagi na profilaktykę niedoborów, zwłaszcza w populacji pediatrycznej. Wraz z wiekiem obserwuje się coraz większy spadek odsetka dzieci, u których jest stosowana suplementacja tej witaminy. Badania wskazują, że u 80–85% dzieci w wieku szkolnym i u młodzieży w okresie zimowym odnotowuje się niedobory witaminy D3.