Zainteresowanie wpływem witaminy D na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka w ostatnich latach zdecydowanie wzrosło. Coraz większa liczba badań wskazuje, że poza dobrze poznanym wpływem witaminy D na układ kostny, jest ona składnikiem, który wpływa również na inne układy organizmu, takie jak układ sercowo-naczyniowy, nerwowy czy immunologiczny1.
Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest syntezowana w w skórze z 7-dehydrocholesterolu w wyniku ekspozycji na światło słoneczne. Jednakże głównym jej źródłem są niektóre produkty spożywcze oraz suplementy. W żywności witamina D występuje w dwóch formach chemicznych: jako witamina D2 – ergokalcyferol, którego źródłem są produkty pochodzenia roślinnego (np. grzyby leśne) oraz jako witamina D3 – cholekalcyferol, którego źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego (np. ryby morskie).
Działanie plejotropowe witaminy D oraz jej efekty krótko- i długoterminowe wskazują na zwrócenie większej uwagi na profilaktykę niedoborów, zwłaszcza w populacji pediatrycznej. Wraz z wiekiem obserwuje się coraz większy spadek odsetka dzieci, u których jest stosowana suplementacja tej witaminy. Badania wskazują, że u 80–85% dzieci w wieku szkolnym i u młodzieży w okresie zimowym odnotowuje się niedobory witaminy D3.
Pierwsze w Polsce studia podyplomowe z zakresu dietetyki onkologicznej i prehabilitacjii
Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu uruchamia pierwsze w Polsce studia podyplomowe z zakresu dietetyki onkologicznej i prehabilitacji. Studia te mają na celu poszerzenie kompetencji pracowników ochrony zdrowia w zakresie opieki nad pacjentami onkologicznymi
czytaj dalej
Międzynarodowe Obserwatorium Mikrobioty Edycja nr 2 – 2024 Najważniejsze wnioskii
Mikrobiota to populacja złożona z trylionów mikroorganizmów (bakterii, wirusów, grzybów itp.) bytujących w naszych jelitach, a także na skórze, w jamie ustnej, nosie, a nawet płucach. Organizmy te są bardzo ważne dla naszego samopoczucia – ułatwiają trawienie, pobudzają układ odpornościowy i chronią nas przed chorobami zakaźnymi. Oprócz pełnienia tych funkcji mikrobiota wpływa również na nasz nastrój, przemianę materii, a nawet długowieczność. Zaburzenie tej delikatnej równowagi – często wynikające z czynników takich jak dieta, tryb życia lub leki – może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, od chorób układu pokarmowego aż po zaburzenia sercowo-krążeniowe i depresję. Oznacza to, że zachowanie zdrowej mikrobioty we wszystkich tych obszarach naszego organizmu ma podstawowe znaczenie dla ogólnego stanu naszego zdrowia i dla naszego samopoczucia.
czytaj dalej
Postępowanie żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek (PChN)i
prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz
Wywiad z prof. dr hab. med. Sylwią Małgorzewicz, wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.
Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Nasze polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.
czytaj dalej