menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Witamina D3 w zaburzeniach neurologicznych u dzieci (padaczka)

Działanie plejotropowe witaminy D oraz jej efekty krótko- i długoterminowe wskazują na zwrócenie większej uwagi na profilaktykę niedoborów, zwłaszcza w populacji pediatrycznej. Wraz z wiekiem obserwuje się coraz większy spadek odsetka dzieci, u których jest stosowana suplementacja tej witaminy. Badania wskazują, że u 80–85% dzieci w wieku szkolnym i u młodzieży w okresie zimowym odnotowuje się niedobory witaminy D3.

Zainteresowanie wpływem witaminy D na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka w ostatnich latach zdecydowanie wzrosło. Coraz większa liczba badań wskazuje, że poza dobrze poznanym wpływem witaminy D na układ kostny, jest ona składnikiem, który wpływa również na inne układy organizmu, takie jak układ sercowo-naczyniowy, nerwowy czy immunologiczny1.

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest syntezowana w w skórze z 7-dehydrocholesterolu w wyniku ekspozycji na światło słoneczne. Jednakże głównym jej źródłem są niektóre produkty spożywcze oraz suplementy. W żywności witamina D występuje w dwóch formach chemicznych: jako witamina D2 – ergokalcyferol, którego źródłem są produkty pochodzenia roślinnego (np. grzyby leśne) oraz jako witamina D3 – cholekalcyferol, którego źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego (np. ryby morskie).

Działanie plejotropowe witaminy D oraz jej efekty krótko- i długoterminowe wskazują na zwrócenie większej uwagi na profilaktykę niedoborów, zwłaszcza w populacji pediatrycznej. Wraz z wiekiem obserwuje się coraz większy spadek odsetka dzieci, u których jest stosowana suplementacja tej witaminy. Badania wskazują, że u 80–85% dzieci w wieku szkolnym i u młodzieży w okresie zimowym odnotowuje się niedobory witaminy D3.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr inż. Dorota Szymańska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka SWSM w Katowicach na kierunku dietetyka kliniczna. Współautorka publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych, autorka licznych publikacji popularnonaukowych z dziedziny dietetyki pediatrycznej. Szczególnie interesuje się neofobią pokarmową, wybiórczością pokarmową i ARFID. Współzałożycielka Centrum Diagnozy Zaburzeń Karmienia i Jedzenia u Dzieci „Brzuszek”. Na co dzień prowadzi Poradnię Żywienia Dzieci w Bielsku-Białej gdzie przyjmuje głównie dzieci z wyzwaniami żywieniowymi i rozwojowymi, chorobami genetycznymi oraz wymagającymi leczenia żywieniowego. Wspiera terapią karmienia dzieci i ich rodziny, współpracując z lekarzami, neurologopedami, terapeutami SI i psychologami. Swoją wiedzą dzieli się prowadząc cykliczne szkolenia dla dietetyków w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej oraz jako prelegentka na konferencjach. Prywatnie pasjonatka górskich wycieczek i miłośniczka dobrej książki.


Czytaj więcej