Krótki czas snu wiąże się ze zwiększonym spożyciem kalorii, węglowodanów, cukrów i tłuszczów nasyconych, co prowadzi do nadwagi i otyłości. Badania wskazują, że osoby z krótkim snem mają obniżony poziom leptyny i podwyższony poziom greliny, co zwiększa apetyt, zwłaszcza na słodkie produkty.
Zaburzenia snu są to różnorodne problemy związane z jakością, długością i rytmem snu, które mogą znacząco wpływać na zdrowie i codzienne funkcjonowanie. Międzynarodowa Klasyfikacja Zaburzeń Snu wymienia ponad 80 różnych zaburzeń, podzielonych na osiem głównych kategorii, takich jak bezsenność, zaburzenia oddychania podczas snu oraz zaburzenia ruchowe związane ze snem.
Krótki czas snu wiąże się ze zwiększonym spożyciem kalorii, węglowodanów, cukrów i tłuszczów nasyconych, co prowadzi do nadwagi i otyłości. Badania wskazują, że osoby z krótkim snem mają obniżony poziom leptyny i podwyższony poziom greliny, co zwiększa apetyt, zwłaszcza na słodkie produkty.
Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu uruchamia pierwsze w Polsce studia podyplomowe z zakresu dietetyki onkologicznej i prehabilitacji. Studia te mają na celu poszerzenie kompetencji pracowników ochrony zdrowia w zakresie opieki nad pacjentami onkologicznymi
czytaj dalej
Mikrobiota to populacja złożona z trylionów mikroorganizmów (bakterii, wirusów, grzybów itp.) bytujących w naszych jelitach, a także na skórze, w jamie ustnej, nosie, a nawet płucach. Organizmy te są bardzo ważne dla naszego samopoczucia – ułatwiają trawienie, pobudzają układ odpornościowy i chronią nas przed chorobami zakaźnymi. Oprócz pełnienia tych funkcji mikrobiota wpływa również na nasz nastrój, przemianę materii, a nawet długowieczność. Zaburzenie tej delikatnej równowagi – często wynikające z czynników takich jak dieta, tryb życia lub leki – może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, od chorób układu pokarmowego aż po zaburzenia sercowo-krążeniowe i depresję. Oznacza to, że zachowanie zdrowej mikrobioty we wszystkich tych obszarach naszego organizmu ma podstawowe znaczenie dla ogólnego stanu naszego zdrowia i dla naszego samopoczucia.
czytaj dalej
prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz
Wywiad z prof. dr hab. med. Sylwią Małgorzewicz, wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.
Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Nasze polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.
czytaj dalej