W praktyce klinicznej pomiary stężenia sodu w surowicy krwi stały się powszechne we wczesnych latach 50. XX wieku. Hiponatremia okazała się jednym z najczęstszych zaburzeń elektrolitowych zarówno wśród pacjentów hospitalizowanych, jak i w grupie chorych ambulatoryjnych1,2.
U osób starszych niespecyficzność objawów hiponatremii może stanowić pułapkę diagnostyczną. Często u tych osób z obniżeniem napędu psychoruchowego i apatią rozpatrywane są najpierw inne przyczyny (jak choćby depresja lub zespół otępienny).
Zespół Sjögrena – zalecenia żywieniowe i rola wybranych składników odżywczychi
mgr Marzena Rojek-Ledwoch
Do typowych objawów Zespołu Sjögrena należą dolegliwości związane z zaburzeniem wydzielania gruczołów ślinowych i łzowych. Pacjenci zgłaszają suchość w jamie ustnej (kserostomia), zaburzenia smaku, trudności w połykaniu czy obniżoną tolerancję na pikantne pokarmy i potrawy. W ZS często występuje powiększenie gruczołów ślinowych (przyusznych lub/i podżuchwowych), stan zapalny błony śluzowej jamy ustnej oraz próchnica.
czytaj dalej
Dietoterapia w migrenowych bólach głowyi
mgr Agata Filipowicz
Najczęstszymi wyzwalaczami migreny są stres, zmęczenie, post, brak snu i zmienna pogoda. Ponadto około 20% osób cierpiących na migrenę zgłasza konkretne pokarmy jako czynnik wyzwalający migrenę13 .
czytaj dalej
Pierwsze w Polsce studia podyplomowe z zakresu dietetyki onkologicznej i prehabilitacjii
Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu uruchamia pierwsze w Polsce studia podyplomowe z zakresu dietetyki onkologicznej i prehabilitacji. Studia te mają na celu poszerzenie kompetencji pracowników ochrony zdrowia w zakresie opieki nad pacjentami onkologicznymi
czytaj dalej