menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

mgr Agata Filipowicz

Naturopata, fitoterapeuta,dietoterapeuta, pedagog specjalny, specjalista SOIT, dietetyk w trakcie specjalizacji. Poszerza wiedzę uczestnicząc w kursach,szkoleniach i konferencjach branżowych. Autorka licznych artykułów w czasopismach eksperckich. Na co dzień prowadzi gabinet Dietoterapia w Kołobrzegu, gdzie łączy wiedzę z zakresu dietetyki i naturalnych metod wspierania organizmu. Obszar jej zainteresowań zawodowych to dietoterapia w migrenie, zaburzenia gospodarki węglowodanowej oraz dietoterapia w spektrum autyzmu i ADHD.

Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Adaptogeny wspierające funkcje poznawcze

Zioła adaptogenne stanowią holistyczne wsparcie zarówno dla ciała, jak i dla umysłu. Działają one na poziomie molekularnym, wpływając na oś podwzgórze–przysadka–nadnercza, która bierze udział w tzw. ogólnym zespole adaptacyjnym (General Adaptation Syndrome, GAS), stanowiącym trzystopniową reakcję organizmu na stres2.

czytaj dalej
Article image

SUPERFOODS

Naturalna moc miodu Manuka

Szerokie spektrum prozdrowotne miodu Manuka jest argumentem, by nosił on miano płynnego superfood lub „złota natury”. Jego unikatowe właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiają, że jest on naturalnym wsparciem w leczeniu chorób układu pokarmowego.

czytaj dalej
Article image

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Rola witaminy D w chorobie otyłościowej

Powikłaniami choroby otyłościowej są przede wszystkim choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory. W 2019 roku wśród czynników ryzyka zgonu na pierwszym miejscu znajdowało się nadciśnienie tętnicze, na drugim palenie tytoniu, a następnie wysokie stężenie glukozy na czczo oraz zbyt wysoka wartość wskaźnika BMI (odpowiednio 3. i 4. miejsce)4.  

czytaj dalej