menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Adaptogeny wspierające funkcje poznawcze

Zioła adaptogenne stanowią holistyczne wsparcie zarówno dla ciała, jak i dla umysłu. Działają one na poziomie molekularnym, wpływając na oś podwzgórze–przysadka–nadnercza, która bierze udział w tzw. ogólnym zespole adaptacyjnym (General Adaptation Syndrome, GAS), stanowiącym trzystopniową reakcję organizmu na stres2.

Współczesny styl życia, charakteryzujący się przewlekłym stresem, zmęczeniem, presją czasu i intensywnym wysiłkiem umysłowym, skłania do poszukiwania naturalnych metod wspierania zdrowia psychicznego i usprawniania funkcji poznawczych. Adaptogeny, czyli rośliny i zioła o właściwościach adaptacyjnych (słowo „adaptogen” pochodzi od łacińskiego czasownika adaptare, co oznacza dopasowywać się, przystosowywać), zyskują w tym kontekście rosnącą popularność. Ich wyjątkowa zdolność do regulowania odpowiedzi organizmu na stres oraz wspomagania równowagi psychicznej sprawia, że stanowią obiecujące narzędzie w walce z przemęczeniem, problemem z koncentracją czy wydajnością psychofizyczną. Coraz częściej można spotkać się ze stosowaniem substancji wspomagających pracę mózgu i usprawniających funkcje układu nerwowego (określane mianem „prokognitywnych”). Aby roślina mogła nosić miano adaptogennej, musi wykazywać normalizujący wpływ na organizm. Co ważniejsze, nie może ona ani pobudzać, ani wpływać otępiająco na normalne funkcje, a jedynie umożliwiać organizmowi przystosowanie się do niesprzyjających czynników, takich jak ekstremalne temperatury, hipoksja (niedostatek tlenu), przewlekły stres, sytuacje wymagające wytężonej pracy umysłowej czy duży wysiłek fizyczny1. W niniejszej pracy zostaną omówione adaptogeny, których działanie jest poparte licznymi badaniami.

Zioła adaptogenne stanowią holistyczne wsparcie zarówno dla ciała, jak i dla umysłu. Działają one na poziomie molekularnym, wpływając na oś podwzgórze–przysadka–nadnercza, która bierze udział w tzw. ogólnym zespole adaptacyjnym (General Adaptation Syndrome, GAS), stanowiącym trzystopniową reakcję organizmu na stres2.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Agata Filipowicz

CZYTAM ARTYKUŁY

Naturopata, fitoterapeuta,dietoterapeuta, pedagog specjalny, specjalista SOIT, dietetyk w trakcie specjalizacji. Poszerza wiedzę uczestnicząc w kursach,szkoleniach i konferencjach branżowych. Autorka licznych artykułów w czasopismach eksperckich. Na co dzień prowadzi gabinet Dietoterapia w Kołobrzegu, gdzie łączy wiedzę z zakresu dietetyki i naturalnych metod wspierania organizmu. Obszar jej zainteresowań zawodowych to dietoterapia w migrenie, zaburzenia gospodarki węglowodanowej oraz dietoterapia w spektrum autyzmu i ADHD.


Czytaj więcej