menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Wpływ niedoboru witaminy D na występowanie alergii

Witamina D jest to hormon steroidowy o plejotropowym działaniu, niezbędny nie tylko do homeostazy wapnia i mineralizacji kości, ale także do regulacyjnego wpływu na układ odpornościowy3. Ostatnie obserwacje sugerują jej możliwą rolę jako kluczowego immunomodulatora również w chorobach alergicznych, w tym astmie, co może mieć szczególne znaczenie u pacjentów pediatrycznych4

Wzrost częstości występowania alergii już od prawie 20 lat jest traktowany w kategoriach „epidemii”. W krajach rozwiniętych jedno na troje dzieci ma zdiagnozowaną alergię, która może dotyczyć alergii pokarmowej, egzemy, alergicznego nieżytu nosa czy astmy.

Alergia pokarmowa jest bardzo często pierwszym objawem reakcji alergicznej u niemowląt i dzieci. Spośród wszystkich przypadków anafilaksji u dzieci najczęstszą przyczyną jest alergen pokarmowy. Typowe alergeny powodujące alergie pokarmowe w krajach rozwiniętych obejmują mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki, soję, pszenicę, orzeszki ziemne i orzechy drzewne. Istnieją jednak znaczne różnice we wzorcach alergenów pokarmowych w krajach rozwijających się1.

Witamina D jest to hormon steroidowy o plejotropowym działaniu, niezbędny nie tylko do homeostazy wapnia i mineralizacji kości, ale także do regulacyjnego wpływu na układ odpornościowy3. Ostatnie obserwacje sugerują jej możliwą rolę jako kluczowego immunomodulatora również w chorobach alergicznych, w tym astmie, co może mieć szczególne znaczenie u pacjentów pediatrycznych4

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr inż. Dorota Szymańska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka SWSM w Katowicach na kierunku dietetyka kliniczna. Współautorka publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych, autorka licznych publikacji popularnonaukowych z dziedziny dietetyki pediatrycznej. Szczególnie interesuje się neofobią pokarmową, wybiórczością pokarmową i ARFID. Współzałożycielka Centrum Diagnozy Zaburzeń Karmienia i Jedzenia u Dzieci „Brzuszek”. Na co dzień prowadzi Poradnię Żywienia Dzieci w Bielsku-Białej gdzie przyjmuje głównie dzieci z wyzwaniami żywieniowymi i rozwojowymi, chorobami genetycznymi oraz wymagającymi leczenia żywieniowego. Wspiera terapią karmienia dzieci i ich rodziny, współpracując z lekarzami, neurologopedami, terapeutami SI i psychologami. Swoją wiedzą dzieli się prowadząc cykliczne szkolenia dla dietetyków w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej oraz jako prelegentka na konferencjach. Prywatnie pasjonatka górskich wycieczek i miłośniczka dobrej książki.


Czytaj więcej