menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Rola witaminy D w chorobie otyłościowej

Powikłaniami choroby otyłościowej są przede wszystkim choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory. W 2019 roku wśród czynników ryzyka zgonu na pierwszym miejscu znajdowało się nadciśnienie tętnicze, na drugim palenie tytoniu, a następnie wysokie stężenie glukozy na czczo oraz zbyt wysoka wartość wskaźnika BMI (odpowiednio 3. i 4. miejsce)4.  

Otyłość jest chorobą przewlekłą, bez tendencji do samoistnego ustępowania, a częstotliwość zachorowań na całym świecie stale wzrasta. Jest ona spowodowana nadmiernym gromadzeniem się tkanki tłuszczowej (będącej naturalnym miejscem kumulowania się nadmiaru energii dostarczonej z pożywieniem). Otyłość jest obecnie najczęściej występującą chorobą, będącą skutkiem zaburzeń odżywiania o różnej etiologii, osiągającą według Światowej Organizacji Zdrowia rozmiary epidemii. Jest to problem nie tylko osób dorosłych – nadmierną masę ciała obserwuje się u coraz większego odsetka dzieci i młodzieży1 .

Powikłaniami choroby otyłościowej są przede wszystkim choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory. W 2019 roku wśród czynników ryzyka zgonu na pierwszym miejscu znajdowało się nadciśnienie tętnicze, na drugim palenie tytoniu, a następnie wysokie stężenie glukozy na czczo oraz zbyt wysoka wartość wskaźnika BMI (odpowiednio 3. i 4. miejsce)4.  

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Agata Filipowicz

CZYTAM ARTYKUŁY

Naturopata, fitoterapeuta,dietoterapeuta, pedagog specjalny, specjalista SOIT, dietetyk w trakcie specjalizacji. Poszerza wiedzę uczestnicząc w kursach,szkoleniach i konferencjach branżowych. Autorka licznych artykułów w czasopismach eksperckich. Na co dzień prowadzi gabinet Dietoterapia w Kołobrzegu, gdzie łączy wiedzę z zakresu dietetyki i naturalnych metod wspierania organizmu. Obszar jej zainteresowań zawodowych to dietoterapia w migrenie, zaburzenia gospodarki węglowodanowej oraz dietoterapia w spektrum autyzmu i ADHD.


Czytaj więcej