Zespół Sjögrena jest to ogólnoustrojowa choroba autoimmunologiczna o charakterze przewlekłym. W jej przebiegu dochodzi do występowania nacieków limfocytarnych w gruczołach wydzielania zewnętrznego, które prowadzą do upośledzenia ich czynności. Mogą jej też towarzyszyć zmiany zapalne w innych układach i narządach. Jak pokazują badania, niektóre wybrane składniki odżywcze mogą mieć korzystny wpływ na łagodzenie objawów tego zespołu. Odpowiednie modyfikacje diety pacjenta także mogą przyczyniać się do poprawy komfortu życia osoby chorej oraz poprawy jej stanu odżywienia.
Do typowych objawów Zespołu Sjögrena należą dolegliwości związane z zaburzeniem wydzielania gruczołów ślinowych i łzowych. Pacjenci zgłaszają suchość w jamie ustnej (kserostomia), zaburzenia smaku, trudności w połykaniu czy obniżoną tolerancję na pikantne pokarmy i potrawy. W ZS często występuje powiększenie gruczołów ślinowych (przyusznych lub/i podżuchwowych), stan zapalny błony śluzowej jamy ustnej oraz próchnica.
Hiponatremia – stan zagrażający życiu (opis przypadku)i
dr n. med. Aneta Kościołek
U osób starszych niespecyficzność objawów hiponatremii może stanowić pułapkę diagnostyczną. Często u tych osób z obniżeniem napędu psychoruchowego i apatią rozpatrywane są najpierw inne przyczyny (jak choćby depresja lub zespół otępienny).
czytaj dalej
Dietoterapia w migrenowych bólach głowyi
mgr Agata Filipowicz
Najczęstszymi wyzwalaczami migreny są stres, zmęczenie, post, brak snu i zmienna pogoda. Ponadto około 20% osób cierpiących na migrenę zgłasza konkretne pokarmy jako czynnik wyzwalający migrenę13 .
czytaj dalej
Pierwsze w Polsce studia podyplomowe z zakresu dietetyki onkologicznej i prehabilitacjii
Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu uruchamia pierwsze w Polsce studia podyplomowe z zakresu dietetyki onkologicznej i prehabilitacji. Studia te mają na celu poszerzenie kompetencji pracowników ochrony zdrowia w zakresie opieki nad pacjentami onkologicznymi
czytaj dalej