prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz
Kierownik Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych UCK Gdańsk. e-mail sylwiam@gumed.edu.pl OBSZAR ZAINTERESOWAŃ: nefrologia, żywienie kliniczne Doświadczenie naukowe obejmuje prace badawcze dotyczące zaburzeń stanu odżywienia w chorobach przewlekłych, a szczególnie przewlekłej chorobie nerek oraz w zakresie nefrologii i żywienia klinicznego. Jako naukowiec współpracuje z ośrodkami w kraju i za granicą, wyniki badan publikuje w prestiżowych czasopismach naukowych. Za swoje osiągnięcia otrzymała wiele nagród, między innymi odznaczenia państwowe: medal Komisji Edukacji Narodowej ( KEN) oraz Srebrny Krzyż Zasługi. Warto podkreślić nie tylko naukowe, ale również praktyczne korzyści płynące z prowadzonych przez nią badań. Dzięki regularnej, kompleksowej ocenie stanu odżywienia możliwe jest wczesne rozpoznanie niedożywienia lub identyfikacja osób zagrożonych niedożywieniem. Na podstawie tej oceny możliwa jest modyfikacja diety pacjenta i w razie potrzeby wprowadzenie odpowiedniej terapii żywieniowej. Wyniki badań przeprowadzonych wśród pacjentów nefrologicznych wykazały istotny związek między niedożywieniem, a rokowaniem i stanowiły podstawę do stworzenia standardów postępowania żywieniowego w tej grupie chorych. Ponadto oprócz pracy naukowej i klinicznej jako lekarz specjalista przewodniczy Zespołowi ds. Terapii Żywieniowej UCK w Gdańsku, jest konsultantem w zakresie żywienia enteralnego i parenteralnego