menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Article image

Wsparcie żywieniowe pacjentów w okresie okołooperacyjnym ze szczególnym uwzględnieniem maślanu sodu

Prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz

01-07-2024

NR 2/2024

Kwas masłowy od wielu lat stanowi korzystne uzupełnienie leczenia wielu schorzeń przewodu pokarmowego. Coraz częściej zwraca się uwagę na celowość, a właściwie potrzebę stosowania suplementacji maślanem u pacjentów poddanych przygotowaniu do leczenia, czyli prehabilitacji i kontynuacji tej podaży w opiece po leczeniu czyli rehabilitacji.

czytaj dalej

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Wsparcie żywieniowe pacjentów w okresie okołooperacyjnym ze szczególnym uwzględnieniem maślanu sodu

Prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz

Article image

Kwas masłowy od wielu lat stanowi korzystne uzupełnienie leczenia wielu schorzeń przewodu pokarmowego. Coraz częściej zwraca się uwagę na celowość, a właściwie potrzebę stosowania suplementacji maślanem u pacjentów poddanych przygotowaniu do leczenia, czyli prehabilitacji i kontynuacji tej podaży w opiece po leczeniu czyli rehabilitacji.

Czytam więcej
Article image

W jaki sposób przeciwdziałać niedożywieniu pacjentów w podstawowej opiece zdrowotnej?

dr n. o zdr. Magdalena Milewska

01-07-2024

NR 2/2024

Wywiad z dr n. o zdr. Magdaleną Milewską – Adiunktem w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

W ostatnich wytycznych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej, ESPEN promuje aktywne zaangażowanie lekarzy rodzinnych w opiekę żywieniową. Eksperci podkreślili znaczenie wczesnego wykrywania niedożywienia poprzez badania przesiewowe i diagnozę, zwłaszcza u osób z czynnikami ryzyka.

czytaj dalej

LECZENIE ŻYWIENIOWE

W jaki sposób przeciwdziałać niedożywieniu pacjentów w podstawowej opiece zdrowotnej?

dr n. o zdr. Magdalena Milewska

Article image

Wywiad z dr n. o zdr. Magdaleną Milewską – Adiunktem w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

W ostatnich wytycznych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej, ESPEN promuje aktywne zaangażowanie lekarzy rodzinnych w opiekę żywieniową. Eksperci podkreślili znaczenie wczesnego wykrywania niedożywienia poprzez badania przesiewowe i diagnozę, zwłaszcza u osób z czynnikami ryzyka.

Czytam więcej
Article image

Immunożywienie w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

01-07-2024

NR 2/2024

Termin „immunożywienie” odnosi się do stosowania w leczeniu żywieniowym substancji o działaniu immunomodulującym. Są to bioaktywne składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Działanie immunomodulujące wykazują m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza kwasy EPA i DHA), arginina, glutamina, a także nukleotydy. Składniki te stosowane są zarówno w formie suplementacji pojedynczej, jak również w połączeniu (np. w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego). Mogą być stosowane zarówno w żywieniu doustnym, dojelitowym (żywienie enteralne) i pozajelitowym (żywienie parenteralne). Zapotrzebowanie na składniki immunomodulujące wzrasta zwłaszcza w czasie stresu metabolicznego i nasilonego katabolizmu1.

czytaj dalej

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Immunożywienie w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

Termin „immunożywienie” odnosi się do stosowania w leczeniu żywieniowym substancji o działaniu immunomodulującym. Są to bioaktywne składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Działanie immunomodulujące wykazują m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza kwasy EPA i DHA), arginina, glutamina, a także nukleotydy. Składniki te stosowane są zarówno w formie suplementacji pojedynczej, jak również w połączeniu (np. w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego). Mogą być stosowane zarówno w żywieniu doustnym, dojelitowym (żywienie enteralne) i pozajelitowym (żywienie parenteralne). Zapotrzebowanie na składniki immunomodulujące wzrasta zwłaszcza w czasie stresu metabolicznego i nasilonego katabolizmu1.

Czytam więcej
Article image

Postępowanie żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek (PChN)

prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

01-07-2024

NR 2/2024

Wywiad z prof. dr hab. n. med. Sylwią Małgorzewicz, Vice-Prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), Kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.

Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.

czytaj dalej

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Postępowanie żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek (PChN)

prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

Article image

Wywiad z prof. dr hab. n. med. Sylwią Małgorzewicz, Vice-Prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), Kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.

Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.

Czytam więcej
Article image

Żywienie w ranach trudno gojących się i odleżynach

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

01-07-2024

NR 2/2024

Przewlekłe gojenie ran to duży problem zarówno dla lekarzy, jak i dla pacjentów. Wpływa ono nie tylko na jakość życia, ale również stwarza realne ryzyko powikłań. W terapii gojenia ran, oprócz leczenia i odpowiedniej opieki pielęgniarskiej, należy zwrócić dodatkowo uwagę na wsparcie żywieniowe chorych. Może ono bowiem przyspieszyć proces gojenia.

czytaj dalej

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Żywienie w ranach trudno gojących się i odleżynach

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

Przewlekłe gojenie ran to duży problem zarówno dla lekarzy, jak i dla pacjentów. Wpływa ono nie tylko na jakość życia, ale również stwarza realne ryzyko powikłań. W terapii gojenia ran, oprócz leczenia i odpowiedniej opieki pielęgniarskiej, należy zwrócić dodatkowo uwagę na wsparcie żywieniowe chorych. Może ono bowiem przyspieszyć proces gojenia.

Czytam więcej