menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Leczenie Żywieniowe | 2/2024

Drodzy Czytelnicy,

Z ogromną satysfakcją przekazujemy na Wasze ręce drugie wydanie czasopisma Leczenie Żywieniowe, które nie przypadkiem ukazuje się w czerwcu! Czujemy się zaszczyceni faktem, że magazyn będzie towarzyszył XXVI Zjazdowi i XXXVIII Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu odbywającym się w dniach 13-15 czerwca 2024 r.

Dostrzegając potrzebę wczesnej interwencji żywieniowej u pacjentów zagrożonych niedożywieniem (już na etapie POZ), korzyści terapeutyczne wynikające ze wsparcia żywieniowego dla całościowego przebiegu leczenia oraz szanse, jakie daje współpraca lekarza POZ z dietetykiem w ramach opieki koordynowanej, niniejsze wydanie dedykujemy tematyce opieki nad pacjentem niedożywionym w podstawowej opiece zdrowotnej.

Powołany w lutym 2024 r. Parlamentarny Zespół ds. Leczenia Żywieniowego podkreśla potrzebę systemowego rozwiązania, na które składa się m.in. edukacja oraz budowanie świadomości na temat leczenia żywieniowego. Zwraca także uwagę na istotność prowadzenia oceny stanu odżywienia na każdym etapie leczenia, a tym samym przeciwdziałania niedożywieniu pacjentów już w czasie opieki ambulatoryjnej.

Podążając za tak postawionymi celami, w niniejszym wydaniu przygotowaliśmy obszerne omówienie ostatnich wytycznych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej, w których ESPEN promuje aktywne zaangażowanie lekarzy rodzinnych w opiekę żywieniową; poruszyliśmy kwestię diagnozowania niedożywienia zgodnie z kryteriami GLIM oraz przywołaliśmy obowiązujące kwestionariusze do przesiewowej oceny stanu odżywienia. Sporo uwagi poświęcamy także diagnostyce sarkopenii i kacheksji nowotworowej oraz roli wsparcia żywieniowego w terapii przewlekłej choroby nerek oraz procesie gojenia ran.

Z redakcyjnymi pozdrowieniami,

Ania Gadzińska-Kryjak

Redaktorka naczelna

Zrzut ekranu 2024-08-06 081850.png


Article image

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Wsparcie żywieniowe pacjentów w okresie okołooperacyjnym ze szczególnym uwzględnieniem maślanu sodu

Prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz

Kwas masłowy od wielu lat stanowi korzystne uzupełnienie leczenia wielu schorzeń przewodu pokarmowego. Coraz częściej zwraca się uwagę na celowość, a właściwie potrzebę stosowania suplementacji maślanem u pacjentów poddanych przygotowaniu do leczenia, czyli prehabilitacji i kontynuacji tej podaży w opiece po leczeniu czyli rehabilitacji.

czytaj dalej

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Wsparcie żywieniowe pacjentów w okresie okołooperacyjnym ze szczególnym uwzględnieniem maślanu sodu

Prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz

Article image

Kwas masłowy od wielu lat stanowi korzystne uzupełnienie leczenia wielu schorzeń przewodu pokarmowego. Coraz częściej zwraca się uwagę na celowość, a właściwie potrzebę stosowania suplementacji maślanem u pacjentów poddanych przygotowaniu do leczenia, czyli prehabilitacji i kontynuacji tej podaży w opiece po leczeniu czyli rehabilitacji.

Czytam więcej
Article image

LECZENIE ŻYWIENIOWE

W jaki sposób przeciwdziałać niedożywieniu pacjentów w podstawowej opiece zdrowotnej?

dr n. o zdr. Magdalena Milewska

Wywiad z dr n. o zdr. Magdaleną Milewską – Adiunktem w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

W ostatnich wytycznych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej, ESPEN promuje aktywne zaangażowanie lekarzy rodzinnych w opiekę żywieniową. Eksperci podkreślili znaczenie wczesnego wykrywania niedożywienia poprzez badania przesiewowe i diagnozę, zwłaszcza u osób z czynnikami ryzyka.

czytaj dalej

LECZENIE ŻYWIENIOWE

W jaki sposób przeciwdziałać niedożywieniu pacjentów w podstawowej opiece zdrowotnej?

dr n. o zdr. Magdalena Milewska

Article image

Wywiad z dr n. o zdr. Magdaleną Milewską – Adiunktem w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

W ostatnich wytycznych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej, ESPEN promuje aktywne zaangażowanie lekarzy rodzinnych w opiekę żywieniową. Eksperci podkreślili znaczenie wczesnego wykrywania niedożywienia poprzez badania przesiewowe i diagnozę, zwłaszcza u osób z czynnikami ryzyka.

Czytam więcej
Article image

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Immunożywienie w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Termin „immunożywienie” odnosi się do stosowania w leczeniu żywieniowym substancji o działaniu immunomodulującym. Są to bioaktywne składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Działanie immunomodulujące wykazują m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza kwasy EPA i DHA), arginina, glutamina, a także nukleotydy. Składniki te stosowane są zarówno w formie suplementacji pojedynczej, jak również w połączeniu (np. w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego). Mogą być stosowane zarówno w żywieniu doustnym, dojelitowym (żywienie enteralne) i pozajelitowym (żywienie parenteralne). Zapotrzebowanie na składniki immunomodulujące wzrasta zwłaszcza w czasie stresu metabolicznego i nasilonego katabolizmu1.

czytaj dalej

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Immunożywienie w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

Termin „immunożywienie” odnosi się do stosowania w leczeniu żywieniowym substancji o działaniu immunomodulującym. Są to bioaktywne składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Działanie immunomodulujące wykazują m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza kwasy EPA i DHA), arginina, glutamina, a także nukleotydy. Składniki te stosowane są zarówno w formie suplementacji pojedynczej, jak również w połączeniu (np. w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego). Mogą być stosowane zarówno w żywieniu doustnym, dojelitowym (żywienie enteralne) i pozajelitowym (żywienie parenteralne). Zapotrzebowanie na składniki immunomodulujące wzrasta zwłaszcza w czasie stresu metabolicznego i nasilonego katabolizmu1.

Czytam więcej
Article image

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Postępowanie żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek (PChN)

prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

Wywiad z prof. dr hab. n. med. Sylwią Małgorzewicz, Vice-Prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), Kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.

Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.

czytaj dalej

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Postępowanie żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek (PChN)

prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

Article image

Wywiad z prof. dr hab. n. med. Sylwią Małgorzewicz, Vice-Prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), Kierownikiem Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistą chorób wewnętrznych i nefrologii.

Uszkodzenie nerek powoduje szereg zmian w funkcjonowaniu wielu narządów, obniżenie apetytu, a w konsekwencji pogorszenie stanu odżywienia. Polskie badania pokazują, że około 20–30% pacjentów z PChN wykazuje cechy niedożywienia i wymaga interwencji żywieniowej.

Czytam więcej
Article image

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Żywienie w ranach trudno gojących się i odleżynach

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Przewlekłe gojenie ran to duży problem zarówno dla lekarzy, jak i dla pacjentów. Wpływa ono nie tylko na jakość życia, ale również stwarza realne ryzyko powikłań. W terapii gojenia ran, oprócz leczenia i odpowiedniej opieki pielęgniarskiej, należy zwrócić dodatkowo uwagę na wsparcie żywieniowe chorych. Może ono bowiem przyspieszyć proces gojenia.

czytaj dalej

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Żywienie w ranach trudno gojących się i odleżynach

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

Przewlekłe gojenie ran to duży problem zarówno dla lekarzy, jak i dla pacjentów. Wpływa ono nie tylko na jakość życia, ale również stwarza realne ryzyko powikłań. W terapii gojenia ran, oprócz leczenia i odpowiedniej opieki pielęgniarskiej, należy zwrócić dodatkowo uwagę na wsparcie żywieniowe chorych. Może ono bowiem przyspieszyć proces gojenia.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania