menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Żywienie w sarkopenii u osób w podeszłym wieku

Sarkopenia wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia szerokiego zakresu działań niepożądanych, w tym upośledzenia sprawności ruchowej, zwiększonej zachorowalności i śmiertelności2.

Sarkopenia to postępujące i uogólnione zaburzenie mięśni szkieletowych, które zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia niekorzystnych skutków zdrowotnych, takich jak upadki, złamania, niepełnosprawność fizyczna i śmiertelność. Europejska Grupa Robocza ds. Sarkopenii u Osób Starszych (EWGSOP) z 2010 roku wprowadziła znaczącą zmianę w samej definicji uwzględniającą funkcję mięśni, a nie tylko masę mięśniową.

Sarkopenia wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia szerokiego zakresu działań niepożądanych, w tym upośledzenia sprawności ruchowej, zwiększonej zachorowalności i śmiertelności2.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Natalia Mogiłko

CZYTAM ARTYKUŁY

dietetyk kliniczny Przewodnicząca Zespołu ds. Żywienia Klinicznego w Kwidzynie, autorka profilu Dietetyk na dyżurze popularyzującego wiedzę z zakresu pracy dietetyka w ochronie zdrowia


Czytaj więcej