menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

W jaki sposób przeciwdziałać niedożywieniu pacjentów w podstawowej opiece zdrowotnej?

Wywiad z dr n. o zdr. Magdaleną Milewską – Adiunktem w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

W ostatnich wytycznych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej, ESPEN promuje aktywne zaangażowanie lekarzy rodzinnych w opiekę żywieniową. Eksperci podkreślili znaczenie wczesnego wykrywania niedożywienia poprzez badania przesiewowe i diagnozę, zwłaszcza u osób z czynnikami ryzyka.

Czy stosowanie terapii żywieniowej może stanowić duże wyzwanie dla lekarza podstawowej opieki zdrowotnej?

Magdalena Milewska: Myślę, że zdecydowanie nie, biorąc pod uwagę, że jest możliwość skorzystania z opieki koordynowanej i opieki dietetyka w systemie POZ. W związku z tym, lekarz POZ może oddelegować zadania związane z identyfi kacją ryzyka niedożywienia do dietetyka. Dietetyk jest osobą doskonale przygotowaną do pełnienia takiej roli, jest w stanie ocenić stan odżywienia pacjenta, podać wskazania do wsparcia żywieniowego, dobrać odpowiednie doustne diety medyczne, które będą bezpieczne dla pacjenta.

Wywiad z dr n. o zdr. Magdaleną Milewską – Adiunktem w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

W ostatnich wytycznych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej, ESPEN promuje aktywne zaangażowanie lekarzy rodzinnych w opiekę żywieniową. Eksperci podkreślili znaczenie wczesnego wykrywania niedożywienia poprzez badania przesiewowe i diagnozę, zwłaszcza u osób z czynnikami ryzyka.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. o zdr. Magdalena Milewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego. Autorka wielu publikacji naukowych i programów edukacyjnych.


Czytaj więcej