Gojenie rany obejmuje kilka etapów. Pierwsza faza to faza zapalna, trwająca od 1 do 7 dni. Podczas tej fazy następuje zwężenie naczyń krwionośnych, agregacja płytek krwi oraz oczyszczanie rany. W proces zaangażowane są komórki układu odpornościowego, m.in. makrofagi. Następnie rozpoczyna się faza proliferacyjna trwająca od 5 dni do 3 miesięcy. W tej fazie łożysko rany zaczyna się odbudowywać, zachodzi angiogeneza (tworzenie nowych naczyń krwionośnych) oraz zwiększa się liczba fi broblastów, które zaczynają tworzyć sieć kolagenową stabilizującą ranę.
Przewlekłe gojenie ran to duży problem zarówno dla lekarzy, jak i dla pacjentów. Wpływa ono nie tylko na jakość życia, ale również stwarza realne ryzyko powikłań. W terapii gojenia ran, oprócz leczenia i odpowiedniej opieki pielęgniarskiej, należy zwrócić dodatkowo uwagę na wsparcie żywieniowe chorych. Może ono bowiem przyspieszyć proces gojenia.
Prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
Kwas masłowy od wielu lat stanowi korzystne uzupełnienie leczenia wielu schorzeń przewodu pokarmowego. Coraz częściej zwraca się uwagę na celowość, a właściwie potrzebę stosowania suplementacji maślanem u pacjentów poddanych przygotowaniu do leczenia, czyli prehabilitacji i kontynuacji tej podaży w opiece po leczeniu czyli rehabilitacji.
czytaj dalej
dr n. o zdr. Magdalena Milewska
Wywiad z dr n. o zdr. Magdaleną Milewską – Adiunktem w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
W ostatnich wytycznych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej, ESPEN promuje aktywne zaangażowanie lekarzy rodzinnych w opiekę żywieniową. Eksperci podkreślili znaczenie wczesnego wykrywania niedożywienia poprzez badania przesiewowe i diagnozę, zwłaszcza u osób z czynnikami ryzyka.
czytaj dalej
dr n. o zdr. Karolina Janion
Kacheksja nowotworowa jest wieloczynnikowym zespołem, który charakteryzuje się ogólnoustrojową odpowiedzią zapalną oraz złożonymi zaburzeniami metabolicznymi. Objawia się m.in. rozpadem białek, nasilonym procesem lipolizy, insulinoopornością, zwiększonym wydatkiem energetycznym oraz zmniejszonym spożyciem pokarmu1, 2.
czytaj dalej