menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

dr Maria Brzegowy

Dietetyk i specjalista żywienia klinicznego. W obszarze jej zainteresowań zawodowych znajduje się przede wszystkim: chirurgia bariatryczna, wsparcie żywieniowe w chorobach nowotworowych, żywienie do- oraz pozajelitowe. Nauczyciel akademicki, dietetyk Narodowego Instytutu Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie w Krakowie, członek Zespołu Żywieniowego Szpitala. Aktywnie prowadzi edukację żywieniową w social mediach. Kontakt: https://mariabrzegowy-dietetyk.pl.

Article image

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego

Włączenie do diety pacjenta żywności specjalnego przeznaczenia medycznego stanowi pierwszą metodę interwencji z zakresu leczenia żywieniowego. Decyzję o jej rozpoczęciu podejmuje się w sytuacji, w której pacjent nie jest w stanie pokryć swojego zapotrzebowania na składniki pokarmowe, spożywając dietę tradycyjną, doustną, bądź gdy taki sposób odżywiania jest dla niego niewystarczający. Podstawową zaletą żywności specjalnego przeznaczenia medycznego jest jej skład oraz niewielka objętość, co znajduje zastosowanie zwłaszcza w przypadku chorych ze zmniejszonym apetytem.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – nowe wytyczne 2023

Polskie Towarzystwo Gastroenterologiczne wydało najnowsze wytyczne dotyczące postępowania z pacjentem z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, które stanowią aktualizację dokumentu z 2013 roku. Wytyczne zawierają 49 zaleceń w zakresie diagnostyki i leczenia, zarówno farmakologicznego, jak i chirurgicznego. Wśród nich zwrócono uwagę na wpływ niedożywienia na przebieg terapii, leczenie żywieniowe oraz rolę prehabilitacji chorego przed przystąpieniem do interwencji chirurgicznej.

czytaj dalej