menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ sercowo-naczyniowy

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

WARTO WIEDZIEĆ

01-05-2025

59/2025

Kwasy tłuszczowe omega-3, szczególnie EPA i DHA, odgrywają istotną rolę w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób sercowo- -naczyniowych. Ich działanie obejmuje m.in. korzystny wpływ na profil lipidowy, funkcję śródbłonka oraz procesy zapalne, co znajduje potwierdzenie w wynikach licznych badań klinicznych.

Choroby sercowo-naczyniowe (CVD) pozostają główną przyczyną śmiertelności na świecie, a obciążenie ryzykiem ich występowania nadal rośnie1. Wśród licznych czynników, które determinują rozwój i progresję tych schorzeń, istotne znaczenie przypisuje się aspektom związanym z żywieniem, szczególnie spożyciu specyficznych składników pokarmowych. Jednym z szeroko badanych elementów są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które skupiły uwagę zarówno klinicystów, jak i badaczy z uwagi na swoje potencjalne właściwości kardioprotekcyjne.

Kwasy tłuszczowe omega-3, szczególnie EPA i DHA, odgrywają istotną rolę w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób sercowo- -naczyniowych. Ich działanie obejmuje m.in. korzystny wpływ na profil lipidowy, funkcję śródbłonka oraz procesy zapalne, co znajduje potwierdzenie w wynikach licznych badań klinicznych.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, nauczyciel akademicki, wielokrotny wykładowca na kongresach naukowych oraz szkoleniach. Stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskał na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Autor oraz współautor publikacji naukowych oraz monografii. Od wielu lat pracuje jako dietetyk, a jego zainteresowania skupiają się wokół dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz żywienia klinicznego. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (European Society of Cardiology).


Czytaj więcej