menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Wpływ składników odżywczych na poziom testosteronu u mężczyzn

Testosteron pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia metabolicznego, fizycznego i seksualnego mężczyzn. Dowody naukowe wskazują, że odpowiednio zbilansowana dieta, uwzględniająca właściwy udział makroskładników oraz podaży cynku, magnezu i witaminy D, może wspierać endogenną syntezę testosteronu i przeciwdziałać jego niedoborom.

Testosteron jest podstawowym hormonem płciowym u mężczyzn. Jego wpływ na organizm jest wielokierunkowy, a skutki zbyt niskiego poziomu mogą być szerokie i obejmować m.in. zwiększone ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, pogorszenie funkcji poznawczych, zmniejszenie masy mięśniowej, a także pogorszenie sprawności seksualnej. Dowody naukowe wskazują, że wzorce żywieniowe odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu testosteronu w zakresie norm fizjologicznych, a w związku z tym zdrowa, indywidualnie dostosowana dieta może stanowić niezwykle ważny element strategii w walce z niskim poziomem tego hormonu.

Testosteron pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia metabolicznego, fizycznego i seksualnego mężczyzn. Dowody naukowe wskazują, że odpowiednio zbilansowana dieta, uwzględniająca właściwy udział makroskładników oraz podaży cynku, magnezu i witaminy D, może wspierać endogenną syntezę testosteronu i przeciwdziałać jego niedoborom.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Arkadiusz Dec

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny i coach zdrowia. Specjalizuje się w pracy z pacjentami z zespołem metabolicznym, zaburzeniami hormonalnymi oraz chorobami autoimmunologicznymi. W swojej praktyce łączy podejście oparte na evidence-based medicine z narzędziami coachingowymi, wspierając pacjentów nie tylko w zmianie diety, ale też w budowaniu trwałych, zdrowych nawyków i poprawie stylu życia.  


Czytaj więcej