menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Marta Stelmasiak

Immunolog. Doktorantka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Zakładzie Immunologii, Biochemii i Żywienia, absolwentka technologii żywności i żywienia człowieka SGGW. Zainteresowania naukowe skupiają się wokół immunonutrition, immunologii ciężkich zakażeń, żywności funkcjonalnej i składników prozdrowotnych.

Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie żywieniowe i probiotykoterapia w zakażeniu HIV

Zakażenie wirusem HIV powoduje wiele niekorzystnych zmian w przewodzie pokarmowym, prowadząc do enteropatii, przewlekłych biegunek i zaburzeń wchłaniania. Umiejętne prowadzenie żywienia zakażonych pacjentów może znacznie zwiększyć ich komfort życia. Mimo postępu w terapii antyretrowirusowej, nadal prowadzone są poszukiwania nowych metod leczenia. Interesujące i obiecujące wyniki badań uzyskano przy zastosowaniu suplementacji probiotykami.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Leczenie żywieniowe uzupełniające terapię boreliozy

Borelioza – to infekcyjna, odkleszczowa choroba zakaźna wywołana przez krętki Borrelia spp. Manifestuje się jako wieloukładowa choroba zapalna, początkowo atakująca skórę, następnie stawy, ośrodkowy układ nerwowy i inne narządy, w tym serce. Odpowiednie żywienie jest niezwykle istotne w czasie trwania leczenia oraz po zakończeniu antybiotykoterapii.

czytaj dalej