
Ponieważ pęcherzyk żółciowy pełni w organizmie istotną funkcję, jego resekcja niesie za sobą konieczność wdrożenia odpowiedniej terapii dietetycznej.
Choroby tarczycy są coraz częstszym problemem zarówno w Polsce, jak i na świecie. Nieprawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego dotyka ponad 22% osób w Polsce, z czego największa liczba zachorowań dotyczy osób w wieku 50–59 lat, a następnie między 40–49 rokiem życia1.
Biorąc pod uwagę wyniki badań oceniające stan zdrowia ludności Polski przedstawione przez Główny Urząd Statystyczny (GUS), choroby tarczycy są jedną z dziesięciu najczęściej pojawiających się chorób przewlekłych wśród dorosłych kobiet2. Niedoczynność tarczycy jest najczęstszym zaburzeniem dotyczącym tego narządu. Choroba ta dotyczy około 2% osób, a częstość jej występowania zwiększa się wraz z wiekiem1
Niedoczynność tarczycy (hypothyreosis) spowodowana jest niedoborem produkowanego przez ten narząd prohormonu – tyroksyny (T4), a w dalszej kolejności nieodpowiedniego działania w komórkach docelowych właściwego hormonu – trójjodotyroniny (T3)3. Biorąc pod uwagę przyczynę powstawania tej choroby, wyróżnia się następujące typy niedoczynności tarczycy:
Choroby tarczycy są coraz częstszym problemem zarówno w Polsce, jak i na świecie. Nieprawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego dotyka ponad 22% osób w Polsce, z czego największa liczba zachorowań dotyczy osób w wieku 50–59 lat, a następnie między 40–49 rokiem życia1.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Ponieważ pęcherzyk żółciowy pełni w organizmie istotną funkcję, jego resekcja niesie za sobą konieczność wdrożenia odpowiedniej terapii dietetycznej.
Zarówno w profilaktyce osteoporozy oraz u pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą kluczową rolę odgrywa właściwy styl życia, w tym dieta oraz aktywność fizyczna.
Nadmierne spożycie mięsa jest jednym z najistotniejszych problemów społecznych i środowiskowych, z którymi mamy do czynienia we współczesnym świecie. Ograniczenie konsumpcji mięsa przez człowieka, oprócz korzyści zdrowotnych, może pomóc w zapobieganiu niszczenia środowiska i cierpienia zwierząt, a nawet w łagodzeniu zmian klimatycznych na Ziemi. Jedną z opcji rozwiązania tych problemów jest fleksitarianizm1. Czym więc jest i na czym polega?