DIETETYKA SPORTOWA
Suplementacja kolagenem wśród sportowców
Suplementacja kolagenem stosowana jest zarówno w prewencji urazów, jak i we wsparciu rekonwalescencji po przebytych kontuzjach mięśni, stawów, tkanki chrzęstnej i łącznej oraz kości3.
DIETETYKA SPORTOWA
Suplementacja kolagenem stosowana jest zarówno w prewencji urazów, jak i we wsparciu rekonwalescencji po przebytych kontuzjach mięśni, stawów, tkanki chrzęstnej i łącznej oraz kości3.
DIETETYKA SPORTOWA
Młody sportowiec nie jest „miniwersją” dorosłego. Jego anatomia, fizjologia, zapotrzebowanie energetyczne na składniki odżywcze są odmienne z powodu nasilonego procesu wzrostu organizmu, a potrzeby energetyczne są nieproporcjonalnie duże do rozmiarów ciała. Niedożywienie może prowadzić do zwiększonego ryzyka kontuzji, pogorszonej regeneracji oraz nieosiągnięcia optymalnej gęstości mineralnej kości.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych, zaraz po wodzie, napojów na świecie. Wynika to z jej wpływu na organizm człowieka, który jest wykorzystywany zarówno przez sportowców, jak i osoby nieuprawiające wyczynowo sportu. Jest jednocześnie najczęściej spożywaną substancją o działaniu psychoaktywnym1.