menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Sarkopenia – diagnostyka i rola diety w zapobieganiu i leczeniu

Sarkopenia wynika głównie ze starzenia się organizmu i towarzyszących temu zmian metabolicznych. Z wiekiem przyspieszają procesy rozpadu białek mięśniowych, podczas gdy produkcja nowych białek ulega spowolnieniu. Zjawisko to jest częściowo spowodowane obniżeniem poziomu hormonów anabolicznych, które wspierają regenerację i tworzenie nowych tkanek.

Sarkopenia jest to postępująca i uogólniona choroba mięśni przebiegająca z utratą ich masy i zmniejszeniem ich siły. Problem ten wzrasta wraz z wiekiem, a spadek masy mięśniowej zauważa się już u osób po 30. roku życia. Warto zaznaczyć, że sarkopenia nie dotyczy wyłącznie osób starszych z niską masą ciała; problem ten obejmuje również osoby z nadwagą lub otyłością.

Sarkopenia wynika głównie ze starzenia się organizmu i towarzyszących temu zmian metabolicznych. Z wiekiem przyspieszają procesy rozpadu białek mięśniowych, podczas gdy produkcja nowych białek ulega spowolnieniu. Zjawisko to jest częściowo spowodowane obniżeniem poziomu hormonów anabolicznych, które wspierają regenerację i tworzenie nowych tkanek.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Marta Lewandowicz

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktor nauk medycznych, pracownik Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Dietetyk oraz prezes zarządu Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „KIERUNEK ZDROWIE”. Zastępca redaktora naczelnego czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Dietetyk oraz wykładowca w „WSWOP” Hospicjum Domowe. Na co dzień zajmuje się pracą z pacjentami oraz badaniami klinicznymi. Autorka wielu publikacji naukowych. prelegentka konferencji naukowych.


Czytaj więcej