Aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu (ang. branched-chain amino acids, BCAAs) są składnikami żywności zaliczanymi do egzogennych (niezbędnych), co oznacza, że organizm człowieka nie posiadł umiejętności ich samodzielnej, endogennej syntezy. W związku z powyższym ich podaż wraz z codziennie przyjmowaną żywnością jest konieczna dla zachowania zdrowia, prawidłowego rozwoju i sprawności.
Aminokwasy rozgałęzione (BCAAs) od dekad przyciągają uwagę środowisk naukowych jako potencjalny element wspomagający leczenie żywieniowe. Choć ich skuteczność w wielu wskazaniach nadal budzi dyskusje, coraz więcej danych potwierdza ich przydatność w wybranych jednostkach chorobowych – od kacheksji nowotworowej po zaawansowaną marskość wątroby.
dr n. med. i dr n. o zdr. Marta Lewandowicz-Czarnecka
Sylimaryna, znana głównie ze swojego działania ochronnego na wątrobę, zyskuje coraz większe uznanie jako potencjalny składnik wspomagający leczenie insulinooporności. Jej zdolność do poprawy sygnalizacji insulinowej, redukcji stanu zapalnego oraz normalizacji poziomu glukozy i lipidów sprawiają, że staje się przedmiotem intensywnych badań w kontekście terapii cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego i NAFLD.
czytaj dalej
dr Radosław Balwierz
Zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego to wyzwanie terapeutyczne, w którym leki prokinetyczne odgrywają coraz istotniejszą rolę. Dzięki złożonym mechanizmom działania i udokumentowanej skuteczności znajdują zastosowanie nie tylko w leczeniu gastroparezy, ale również jako wsparcie w terapii GERD i dyspepsji czynnościowej.
czytaj dalej
dr n. med. Aneta Kościołek
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów na świecie, znacząco wpływają zarówno na długość życia, jak i jego jakość. Najnowsze badania sugerują, że selen odgrywa istotną rolę w utrzymaniu homeostazy komórek mięśnia sercowego oraz może mieć wpływ na przebieg chorób sercowo-naczyniowych.
czytaj dalej