menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Zastosowanie kliniczne aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu (BCAAs)

Aminokwasy rozgałęzione (BCAAs) od dekad przyciągają uwagę środowisk naukowych jako potencjalny element wspomagający leczenie żywieniowe. Choć ich skuteczność w wielu wskazaniach nadal budzi dyskusje, coraz więcej danych potwierdza ich przydatność w wybranych jednostkach chorobowych – od kacheksji nowotworowej po zaawansowaną marskość wątroby.

Aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu (ang. branched-chain amino acids, BCAAs) są składnikami żywności zaliczanymi do egzogennych (niezbędnych), co oznacza, że organizm człowieka nie posiadł umiejętności ich samodzielnej, endogennej syntezy. W związku z powyższym ich podaż wraz z codziennie przyjmowaną żywnością jest konieczna dla zachowania zdrowia, prawidłowego rozwoju i sprawności. 

Aminokwasy rozgałęzione (BCAAs) od dekad przyciągają uwagę środowisk naukowych jako potencjalny element wspomagający leczenie żywieniowe. Choć ich skuteczność w wielu wskazaniach nadal budzi dyskusje, coraz więcej danych potwierdza ich przydatność w wybranych jednostkach chorobowych – od kacheksji nowotworowej po zaawansowaną marskość wątroby.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Paweł Szewczyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, wykładowca akademicki we Wrocławiu, Nysie i Katowicach. Szkoleniowiec dietetyków, lekarzy, trenerów i pasjonatów zdrowego trybu życia, prelegent konferencji krajowych i międzynarodowych. Praktykujący dietetyk, pracujący głównie z osobami aktywnymi. Wieloletni ekspert magazynów „Men’s Health" i „Women’s Health", autor paruset prac popularnych i naukowych. Główny dietetyk Fundacji Badamy Suplementy.


Czytaj więcej