Skrobia oporna – dlaczego warto spożywać zimne ziemniaki?i
Kinga Falkiewicz
Na przestrzeni ostatnich lat skrobia oporna stała się obiektem licznych badań naukowych. Sugeruje się, że ten składnik żywności możne mieć znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych.
czytaj dalej
Wsparcie dietetyczne w sterydoterapiii
Agnieszka Ciepłowska
Przewlekłe przyjmowanie leków sterydowych – choć czasem nieuniknione – znacząco wpływa na organizm. Należy pamiętać, że efekty uboczne często zależą od wielkości dawki czy reakcji indywidualnej pacjenta, a także czasu leczenia, ale należy je mieć na uwadze w każdym wypadku i dietetyk powinien zdawać sobie z nich sprawę.
czytaj dalej
Wpływ wybranych czynników żywieniowych i modeli żywienia na gęstość mineralną kości - część IIi
Dietetyk Diana Wolańska-Buzalska
W tej części opracowania skupiono uwagę na czynnikach, które w sposób niekorzystny mogą wpływać na gęstość mineralną kości (BMD), na dyskusyjnym wpływie izoflawonów sojowych na BMD oraz wybranych modelach żywienia i ich wpływie na parametry kostne.
czytaj dalej