menu close arrow_back_ios person_add home

Sterole roślinne w diecie człowieka

Od kilku lat jednym z głównych problemów zdrowotnych dla całego świata, rzutującym na większość przypadków śmiertelnych, są choroby sercowo- -naczyniowe. Wieloletnie badania wykazały, iż jednym z najlepszych środków terapeutycznych oraz prewencyjnych jest zmiana stylu życia, a więc zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna. W ostatnim czasie pojawiły się jednak doniesienia o zbawiennej roli również steroli roślinnych, a produkty w nie wzbogacone zaczęły zapełniać półki sklepowe. Jednak czy sterole słusznie są uznawane za tak wielkie dobro dla zdrowia płynące z roślin?

STEROLE ROŚLINNE

Sterole roślinne to ogólna nazwa bioaktywnych związków działających jak prekursory cholesterolu1,7. Znajdują się w roślinach w postaci wolnej, jak i sprzężonej jako estry sterylowe, glikozydy sterylowe czy acylowosterylowe. Stanowią podstawowy składnik błon komórkowych eukariotów i decydują o ich fizykochemicznych właściwościach, jak również funkcjach biologicznych. Służą także jako prekursory do biosyntezy niektórych związków, jak np. hormonów, przez co zaangażowane są m.in. we wzrost i rozwój roślin. Warto podkreślić, iż nie są one wytwarzane u zwierząt czy człowieka1. Przede wszystkim jednak sterole związane są z wpływem na płynność i przepuszczalność błon komórkowych roślin oraz tworzenie cząsteczek sygnałowych2.

Od kilku lat jednym z głównych problemów zdrowotnych dla całego świata, rzutującym na większość przypadków śmiertelnych, są choroby sercowo- -naczyniowe. Wieloletnie badania wykazały, iż jednym z najlepszych środków terapeutycznych oraz prewencyjnych jest zmiana stylu życia, a więc zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna. W ostatnim czasie pojawiły się jednak doniesienia o zbawiennej roli również steroli roślinnych, a produkty w nie wzbogacone zaczęły zapełniać półki sklepowe. Jednak czy sterole słusznie są uznawane za tak wielkie dobro dla zdrowia płynące z roślin?

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Paulina Chrzan

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Dietetyk w Rehasport Clinic w Poznaniu. Specjalizuje się w zakresie żywienia kobiet w ciąży i laktacji, żywienia podczas choroby Hashimoto oraz PCOS, w zespole jelita drażliwego oraz w żywieniu sportowców. Szczególnym zainteresowaniem darzy sporty zespołowe oraz gotowanie, czego efekty publikuje na łamach autorskiego bloga.