PODSTAWOWE INFORMACJE
Witamina D znana jest przede wszystkim z jej plejotropowego, czyli wszechstronnego działania, ale niestety również z powszechnego niedoboru w polskim społeczeństwie. Odkrycie receptora witaminy D w większości ludzkich komórek sugeruje jej rolę w wielu różnych układach i narządach organizmu.
Witamina D razem z A, E i K należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W praktyce oznacza to przede wszystkim, że mogą się one kumulować w organizmie, jeśli będą występować w nadmiarze, co z kolei może nieść za sobą negatywne konsekwencje zdrowotne. Są magazynowane głównie w tkance tłuszczowej oraz w wątrobie. Nie wydalamy ich razem z moczem tak jak ma to miejsce w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie (np. witamin z grupy B czy witaminy C). Ponadto witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą się prawidłowo przyswajać tylko w obecności właśnie tych makroskładników, czyli tłuszczów.
Rozróżniamy:
- Witaminę D2 (ergokalcyferol) – występującą naturalnie w roślinach i grzybach oraz
- Witaminę D3 (cholekalcyferol) występującą w produktach pochodzenia zwierzęcego1.
W artykule postaramy się przekazać najistotniejsze informacje na temat tej niezwykle ważnej dla naszego organizmu witaminy. Poruszymy kwestię zastosowania witaminy D w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego, ale także jej roli w układzie odpornościowym i układzie krążenia. Odpowiemy na pytania dotyczące zalecanego spożycia i odpowiedniej suplementacji.
mgr Joanna Walasek
Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s disease, CD) to – podobnie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (ang. Ulcerative colitis, UC) oraz rzadziej spotykane, mikroskopowe i nieokreślone zapalenie jelita grubego – zaburzenie zaliczane do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD). Choroba ta wymaga szczególnego i indywidualnego podejścia dietetycznego. Dieta musi uwzględniać każdy etap choroby, by zapewnić pacjentowi dobrostan.
czytaj dalej
mgr Anna Brandys
Selen należy do pierwiastków śladowych. Jego suplementacja zapobiega stanom zapalnym oraz niszczeniu gruczołu tarczycowego. Dobrym źródłem selenu są grzyby, podroby (np. nerki) oraz owoce morza i ryby. Produkty roślinne zawierają najlepiej przyswajalny selen, zawierają go czosnek, a także nasiona roślin strączkowych. Selen jest też obecny w produktach mlecznych i jajach ze względu na to, że jest zawarty w paszy zwierząt.
czytaj dalej
dr n. med. Izabela Grabowska
Wegetarianizm określany jest często jako styl życia – styl odżywiania, ale też pewnego rodzaju filozofia życia związana nie tylko ze świadomym zaprzestaniem spożywania pokarmu pochodzenia zwierzęcego, ale również z rezygnacją z palenia tytoniu, spożywania alkoholu, a także większą dbałością o codzienną aktywność fizyczną i stan umysłu.
czytaj dalej