menu close arrow_back_ios person_add home

Błonnik pokarmowy jako element zdrowej diety

Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.

Błonnik pokarmowy to niejednorodna substancja, w skład której wchodzą roślinne wielocukry i ligniny oporne na działanie enzymów trawiennych układu pokarmowego człowieka. Na rycinie 1 przedstawiono podział i skład błonnika pokarmowego.

Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Paula Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktorantka Szkoły Doktorskiej "Produkcja żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych" na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Dietetyk kliniczny w Poradni Dietetycznej Na Wagę Zdrowia w Lublinie specjalizująca się w zaburzeniach miesiączkowania i wspomaganiu leczenia niepłodności. Współzałożycielka firmy szkoleniowej EduNutrica.pl.

Adam Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktorant w Zakładzie Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, gdzie zajmuje się projektowaniem nowej żywności dla sportowców. Dietetyk sportowy w Poradni Dietetycznej „Na Wagę Zdrowia” w Lublinie. Współzałożyciel firmy szkoleniowej EduNutrica.pl