menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Błonnik pokarmowy jako element zdrowej diety

Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.

Błonnik pokarmowy to niejednorodna substancja, w skład której wchodzą roślinne wielocukry i ligniny oporne na działanie enzymów trawiennych układu pokarmowego człowieka. Na rycinie 1 przedstawiono podział i skład błonnika pokarmowego.

Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Paula Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk praktyk oraz doktorantka na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Głównie zajmuje się dietoterapią w zaburzeniach hormonalnych, oraz dietoterapią chorób tarczycy, a także żywieniem kobiet w ciąży i karmiących piersią. Prowadząca licznych warsztatów edukacyjnych i kulinarnych.   

mgr Adam Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Wykładowca akademicki na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Właściciel Poradni Dietetycznej "Na Wagę Zdrowia" w Lublinie oraz firmy szkoleniowe EduNutrica.pl. Specjalizuje się w żywieniu sportowców oraz dietoterapii chorób dietozależnych. Czynny sportowiec oraz instruktor sportów walki. Pasjonat kawy, członek Specialty Coffee Association.


Czytaj więcej