Interakcja jest to wpływ jednego czynnika na drugi, np. składniki żywności zmieniają działanie leków na poziomie różnych procesów farmakokinetycznych, czyli wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu, eliminacji leku, co może skutkować zmniejszeniem lub brakiem efektów terapeutycznych, a nawet wystąpieniem niebezpiecznych konsekwencji farmakoterapii. Zjawisko interakcji zachodzące między lekami a składnikami żywności jest wszechobecne, społeczeństwo się starzeje i zachodzi coraz większa potrzeba przyjmowania leków przez pacjentów. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia niebezpiecznych powikłań, hospitalizacji bądź nawet śmierci pacjenta ważna jest kompleksowa edukacja pacjentów i całego personelu medycznego dotycząca tematyki interakcji leków z pożywieniem.
Interakcje lek–pożywienie definiuje się jako zjawisko farmakologiczne polegające na zmianie działania bądź wywołaniu toksyczności substancji leczniczej przez inny czynnik, na przykład składnik żywności. Synergizm i antagonizm to przykłady interakcji w fazie farmakodynamicznej, natomiast interakcje na poziomie absorpcji, dystrybucji, metabolizmu oraz eliminacji zachodzą w fazie farmakokinetycznej.
Interakcja jest to wpływ jednego czynnika na drugi, np. składniki żywności zmieniają działanie leków na poziomie różnych procesów farmakokinetycznych, czyli wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu, eliminacji leku, co może skutkować zmniejszeniem lub brakiem efektów terapeutycznych, a nawet wystąpieniem niebezpiecznych konsekwencji farmakoterapii. Zjawisko interakcji zachodzące między lekami a składnikami żywności jest wszechobecne, społeczeństwo się starzeje i zachodzi coraz większa potrzeba przyjmowania leków przez pacjentów. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia niebezpiecznych powikłań, hospitalizacji bądź nawet śmierci pacjenta ważna jest kompleksowa edukacja pacjentów i całego personelu medycznego dotycząca tematyki interakcji leków z pożywieniem.
dr n. med. Justyna Jessa
Choroby zapalne jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD), jest to grupa chorób o wieloczynnikowej etiologii objawiających się nasilonym stanem zapalnym. Choroby te charakteryzują się przewlekłym, nawrotowym przebiegiem i w znaczący sposób wpływają na jakość życia pacjentów oraz ich zdrowie psychiczne i fizyczne.
czytaj dalej
mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń
Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.
czytaj dalej
mgr Mariola Klocek-Kopacz
Hipoglikemia jest to zbyt niskie stężenie glukozy we krwi u osób niechorujących na cukrzycę. Może występować u dzieci, a także u osób dorosłych z prawidłową masą ciała, jak i nadwagą. W grupie ryzyka będą także pacjenci po zabiegach operacyjnych przewodu pokarmowego oraz bariatrycznych. U chorych z tym rodzajem zaburzeń istotne będzie wprowadzenie odpowiednich zmian w sposobie odżywiania.
czytaj dalej