menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Czynniki ryzyka i prewencja raka jelita grubego: rola diety, otyłości i stylu życia w etiologii nowotworu

Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej rozpoznawalnych nowotworów, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Część zachorowań może być związana z czynnikami ryzyka niezależnymi od stylu życia, takimi jak predyspozycja genetyczna lub występowanie chorób zapalnych jelit. Jednakże większości przypadków raka jelita grubego można uniknąć poprzez modyfikację codziennych nawyków i przyzwyczajeń.

Nowotwór jelita grubego to nowotwór, który występuje w obrębie okrężnicy, zgięcia esiczo-odbytniczego i odbytnicy. W Polsce zajmuje trzecie miejsce (zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn) wśród najczęściej rozpoznawalnych nowotworów. Jak podaje Krajowy Rejestr Nowotworów, w 2019 roku odnotowano 18 514 zachorowań. Nowotwór jelita grubego stanowi drugą u mężczyzn i trzecią u kobiet przyczynę zgonów nowotworowych w Polsce1. Rak jelita grubego we wczesnym stadium może nie dawać żadnych objawów. Jednakże najczęściej niepokój pacjentów wzbudza obecność krwi w stolcu1, co skłania ich do konsultacji ze specjalistą. Pozostałe symptomy są zróżnicowane i uzależnione od lokalizacji nowotworu i stopnia zaawansowania. Są to najczęściej bóle brzucha, wzdęcia, zmiana rytmu wypróżnień, objawy krwawienia do światła przewodu pokarmowego (np. krew w stolcu, niedokrwistość z niedoboru żelaza)2. Zaobserwowanie wyżej wymienionych objawów wymaga konsultacji z lekarzem celem diagnostyki, która obejmuje badanie przedmiotowe (badanie per rectum) i podmiotowe, badanie na krew utajoną w kale oraz zabiegi endoskopowe (rektoskopia, sigmoidoskopia i kolonoskopia)1,2. Podstawę leczenia raka jelita grubego stanowi leczenie chirurgiczne, niekiedy skojarzone z chemioterapią i radioterapią1,2.

Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej rozpoznawalnych nowotworów, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Część zachorowań może być związana z czynnikami ryzyka niezależnymi od stylu życia, takimi jak predyspozycja genetyczna lub występowanie chorób zapalnych jelit. Jednakże większości przypadków raka jelita grubego można uniknąć poprzez modyfikację codziennych nawyków i przyzwyczajeń.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktor nauk medycznych, dietetyk medyczny, psycholog, współautorka książki „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”. Dietetyk Samodzielnego Zespołu Dietetyków Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. Wykładowca akademicki i menadżer kierunku „Dietetyka” w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku.


Czytaj więcej