Nowotwór jelita grubego to nowotwór, który występuje w obrębie okrężnicy, zgięcia esiczo-odbytniczego i odbytnicy. W Polsce zajmuje trzecie miejsce (zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn) wśród najczęściej rozpoznawalnych
nowotworów. Jak podaje Krajowy Rejestr Nowotworów, w 2019 roku odnotowano 18 514 zachorowań. Nowotwór jelita grubego stanowi drugą u mężczyzn i trzecią u kobiet przyczynę zgonów nowotworowych w Polsce1. Rak jelita grubego we wczesnym stadium może nie dawać żadnych objawów. Jednakże najczęściej niepokój pacjentów wzbudza obecność krwi w stolcu1, co skłania ich do konsultacji ze specjalistą. Pozostałe symptomy są zróżnicowane i uzależnione od lokalizacji nowotworu i stopnia zaawansowania. Są to najczęściej bóle brzucha, wzdęcia, zmiana rytmu wypróżnień, objawy krwawienia do światła przewodu pokarmowego (np. krew w stolcu, niedokrwistość z niedoboru żelaza)2. Zaobserwowanie wyżej wymienionych objawów wymaga konsultacji z lekarzem celem diagnostyki, która obejmuje badanie przedmiotowe (badanie per rectum) i podmiotowe, badanie na krew utajoną w kale oraz zabiegi endoskopowe (rektoskopia, sigmoidoskopia i kolonoskopia)1,2. Podstawę leczenia raka jelita grubego stanowi leczenie chirurgiczne, niekiedy skojarzone z chemioterapią i radioterapią1,2.
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej rozpoznawalnych nowotworów, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Część zachorowań może być związana z czynnikami ryzyka niezależnymi od stylu życia, takimi jak predyspozycja genetyczna lub występowanie chorób zapalnych jelit. Jednakże większości przypadków raka jelita grubego można uniknąć poprzez modyfikację codziennych nawyków i przyzwyczajeń.
dr n. o zdr. Karolina Janion
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą korzystnie wpływać na procesy zapalne i poprawę wyników leczenia raka płuca. Przewlekły stan zapalny odgrywa kluczową rolę w patogenezie tej choroby, sprzyjając jej progresji. EPA i DHA mogą zmniejszyć poziomy cytokin prozapalnych, ograniczając rozwój zmian nowotworowych i poprawiając odpowiedź organizmu na leczenie1,2.
czytaj dalej
mgr Adrianna Dąbrowska-Hulka
Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna o autoimmunizacyjnym podłożu, która dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. Oprócz tradycyjnych metod leczenia farmakologicznego, coraz więcej badań wskazuje na rolę dietoterapii i suplementacji w łagodzeniu objawów choroby.
czytaj dalej
Dr n. rol. Magdalena Leonkiewicz
Mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia człowieka, a jej skład jest ściśle uzależniony od codziennych wyborów żywieniowych. Odpowiednia dieta może wspierać rozwój pożytecznych bakterii, wpływając na procesy metaboliczne, immunologiczne oraz zapalne.
czytaj dalej