menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Wpływ czynników żywieniowych w zwiększaniu oraz zmniejszaniu ryzyka raka pęcherza moczowego

Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.

Rak pęcherza moczowego jest najczęściej występującym nowotworem w obrębie układu moczowego ¹. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej diagnozowanych nowotworów na świecie i stanowi trzynastą przyczynę zgonów nowotworowych. W 2022 roku na świecie odnotowano 614 298 zachorowań na raka pęcherza moczowego oraz 220 596 zgonów z tego powodu². Zachorowalność w Polsce wynosi 7333, co stanowi 4% wszystkich nowotworów złośliwych. Mężczyźni chorują częściej (5482 osoby) niż kobiety (1851 osób). Szacuje się wzrost liczby zachorowań w kolejnych latach³. U młodych osób rzadko rozpoznaje się ten typ nowotworu, a większość przypadków (98%) dotyczy mężczyzn po 45. roku życia⁴. Pierwsze objawy, czyli bezbolesny krwiomocz (niekiedy z towarzyszącymi objawami dysurycznymi) powinny skłonić pacjenta do wizyty u specjalisty1,4. Decyzje w zakresie leczenia są uzależnione między innymi od wyniku histopatologicznego. Najczęściej rozpoznawanym typem histologicznym jest rak przejściowokomórkowy, z czego 70% to postać łagodna, a 30% rak naciekający błonę mięśniową⁵.

Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktor nauk medycznych, dietetyk medyczny, psycholog, współautorka książki „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”. Dietetyk Samodzielnego Zespołu Dietetyków Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. Wykładowca akademicki i menadżer kierunku „Dietetyka” w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku.


Czytaj więcej