menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Dietoterapia w kamicy pęcherzyka żółciowego

Kamica żółciowa to częste schorzenie przewodu pokarmowego, które dotyka około 20% populacji w Polsce. Jej rozwój związany jest z wieloma czynnikami, w tym zaburzeniami składu i odpływu żółci, otyłością oraz niewłaściwą dietą. Coraz większy nacisk kładzie się na profilaktykę i leczenie zachowawcze, w tym modyfikację stylu życia i zastosowanie kwasu ursodeoksycholowego.

KAMICA PĘCHERZYKA ŻÓŁCIOWEGO – CHARAKTERYSTYKA I CZYNNIKI RYZYKA

Szacuje się, że w Polsce kamica pęcherzyka żółciowego dotyczy 20% polskiej populacji, natomiast w Stanach Zjednoczonych Ameryki występuje ona u 20% kobiet i 10% mężczyzn1,2. Kamicę żółciową charakteryzuje się jako obecność złogów żółci3. Jest to choroba wieloczynnikowa, kamienie żółciowe powstają w przypadku wolnego usuwania żółci z pęcherzyka żółciowego4.

W składzie żółci występują:

W prawidłowych warunkach wyżej wymienione substancje rozpuszczane są w żółci oraz wydzielane do dwunastnicy, a następnie wydalane z kałem. Natomiast zmiany w składzie żółci wpływają negatywnie na ich rozpuszczalność6. Pogorszona rozpuszczalność powoduje wytrącanie się części żółci jako osad bądź też mikrolity, a w późniejszym etapie może przekształcać się w kamienie żółciowe6. W tej sytuacji biorą udział także inne czynniki, takie jak: zaburzenia motoryki pęcherzyka żółciowego, nadmierne wątrobowe wydzielanie cholesterolu i jego zwiększone wchłanianie jelitowe, zaburzenia mikrobioty jelitowej, powolna motoryka jelit, a także gromadzenie się żelu mucynowego3,7.

Ze względu na miejsce występowania złogów wyróżnia się:

Kamienie żółciowe klasyfikowane są na kilka typów – cholesterolowe, barwnikowe, a także mieszane8. Kamienie cholesterolowe powstają głównie w pęcherzyku żółciowym w związku ze zwiększoną litogenicznością (zwiększony udział cholesterolu) żółci. Dostrzega się, że u 90% pacjentów z kamicą żółciową występują właśnie kamienie cholesterolowe9. Z kolei kamienie pigmentowe tworzą się w przypadku nadmiernego wydzielania bilirubiny do żółci, w chorobach obejmujących hemolizę, najczęściej występują w przewodach żółciowych7.

W badaniach naukowych zaznacza się, iż część z czynników wymienionych w tabeli jest modyfikowalna – zalicza się do nich:

Kamica żółciowa to częste schorzenie przewodu pokarmowego, które dotyka około 20% populacji w Polsce. Jej rozwój związany jest z wieloma czynnikami, w tym zaburzeniami składu i odpływu żółci, otyłością oraz niewłaściwą dietą. Coraz większy nacisk kładzie się na profilaktykę i leczenie zachowawcze, w tym modyfikację stylu życia i zastosowanie kwasu ursodeoksycholowego.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dr n. med. Martyna Marciniak

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, absolwentka studiów licencjackich oraz magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Asystent naukowo dydaktyczny w Katedrze i Klinice Gastroenterologii, Dietetyki oraz Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Współpracuje z pacjentami w dwóch poznańskich poradniach – Alfa Medica Centrum Medyczne oraz Centrum Medyczne Ułańska. Swoją praktykę opiera o najnowsze dostępne informacje wg. Evidence Based Nutrition oraz Evidence Based Medicine. Prócz dietetyki oraz sportu fascynuje ją psychologia, szczególnie złożoność funkcjonowania ludzkiej psychiki.


Czytaj więcej