Istotną rolę w organizmie pełnią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Warunkują przede wszystkim prawidłowy rozwój i wzrost organizmu. Zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i zakrzepom krwi w naczyniach krwionośnych, zwiększają ukrwienie serca i przyczyniają się do prawidłowej dystrybucji cholesterolu w organizmie.
Wiele badań z ostatnich dziesięcioleci udowodniło, że rozwój w spektrum autyzmu wiąże się z problemami związanymi z żywieniem oraz dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Problemy z odżywianiem dotyczą znacznego odsetka dzieci w spektrum autyzmu i mają tendencję do utrzymywania się lub wręcz nasilania w miarę rozwoju dziecka.
W przeglądzie badań opublikowanym w 2023 r. w czasopiśmie „Current Opinion in Psychiatry” autorzy podają, że 21% osób z autyzmem i 17% ich rodziców wykazywało cechy unikania lub ograniczania spożywanej żywności1.
Autyzm jest zaburzeniem rozwoju układu nerwowego. Przewód pokarmowy również jest unerwiony, a zatem na etapie embriogenezy, gdy tworzą się wszelkie tkanki i narządy, zaburzony rozwój układu nerwowego będzie rzutował na jelita.