menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Persymona – egzotyczny owoc o potencjale zdrowotnym

Persymona, znana bliżej pod nazwą kaki, to egzotyczny owoc ceniony nie tylko za smak, ale i szereg potencjalnych właściwości zdrowotnych. Wysoka zawartość błonnika, witamin, minerałów czy fitozwiązków aktywnych biologicznie sprawia, iż owoc może być postrzegany nie tylko jako urozmaicenie diety, ale także jako produkt wykazujący potencjalne korzyści zdrowotne.

POCHODZENIE I UPRAWA PERSYMONY

Persymona (Diospyros kaki L.) zwana inaczej hurmą wschodnią lub sharon to egzotyczny owoc o charakterystycznej mięsistej i włóknistej strukturze rosnący na drzewach należących do rodziny hebanowatych. Uprawiany jest w klimacie umiarkowanym do subtropikalnego, gdzie zimy należą do łagodnych, a lata nie są nazbyt upalne. Persymona pochodzi z Chin. Obecnie jest jednak także uprawiana w Korei, Japonii, Brazylii, Turcji czy Włoszech. Istnieje ponad 400 jej gatunków. Do najpopularniejszych należą Diospyros kaki, Diospyros virginiana, Diospyros lotus oraz Diospyros oleifera. Różnią się one zarówno kolorem owoców, smakiem, jak i w pewnym stopniu wartościami odżywczymi. Drzewa hurmy klasyfikuje się w zależności od stopnia cierpkości ich owoców. Odmiany uprawiane w Japonii charakteryzują się zazwyczaj większym udziałem gorzkich tanin i ich owoce przed spożyciem muszą dojrzeć do uzyskania bardzo miękkiej konsystencji miąższu. Owoce pochodzące z gatunków o niższym stopniu cierpkości można spożywać wcześniej, a ich konsystencja jest chrupka, twarda, często porównywana do jabłka. Barwa jagód persymony również jest zróżnicowana. Mają one kolor od lekko złotego aż po intensywnie pomarańczowy. Odznaczają się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych oraz fitozwiązków. Szczególnie cenione są w kulturach azjatyckich, ale ich popularność rośnie także wśród konsumentów europejskich1,2,3.

 

Persymona, znana bliżej pod nazwą kaki, to egzotyczny owoc ceniony nie tylko za smak, ale i szereg potencjalnych właściwości zdrowotnych. Wysoka zawartość błonnika, witamin, minerałów czy fitozwiązków aktywnych biologicznie sprawia, iż owoc może być postrzegany nie tylko jako urozmaicenie diety, ale także jako produkt wykazujący potencjalne korzyści zdrowotne.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Marzena Rojek-Ledwoch

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyczka i psychodietetyczka, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w pracy z pacjentem indywidualnym cierpiącym na zaburzenia odżywiania oraz chorobę Parkinsona. Od 12 lat współpracuje z Ośrodkiem Leczenia Nerwic i Zaburzeń Odżywiania „Dąbrówka” gdzie zdobywała doświadczenie w pracy z osobami chorującymi na jadłowstręt psychiczny, bulimię i inne ED. Jest autorką licznych publikacji popularnonaukowych oraz czterech książek dotyczących tematyki żywności i żywienia („Polskie Superfood” ,„Dieta #hormony kobiecie i styl życia”, „Zdrowe ciało. Niski indeks glikemiczny”, „Dieta przeciwzapalna” wyd. SBM). Prowadzi wykłady i warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży. Edukuje również seniorów . Prowadzi szkolenia dla specjalistów z zakresu żywienia w zaburzeniach odżywiania.


Czytaj więcej