Rzepak (Brassica napus subsp. napus) jest naj- częściej wykorzystywany w produkcji roślin oleistych na świecie. Największymi producentami rzepaku są kraje Unii Europejskiej (ok. 34% globalnej produkcji), a także Kanada, Chiny, Indie i Ukraina1.
Rzepak (Brasica napus L.) pochodzi z Azji i jest znany w uprawie od ok. 4 tys. lat. W Europie o rzepaku pisał Pitagoras w 584 r. p.n.e., a Hipokrates w 334 r. p.n.e. Rzepak na ziemiach polskich pojawił się w XVI wieku. Przed II wojną światową zarówno uprawiano mało rzepaku, jak i spożywano mało oleju z niego otrzymanego. Jednocześnie większe było spożycie oleju lnianego.
mgr Dominika Tomaszewska
Biorezonans jest kontrowersyjnym tematem, wokół którego toczy się wiele debat dotyczących tego, czy opiera się on na naukach ścisłych czy też pseudonauce. Nauka jest to badanie świata naturalnego poprzez obserwację i eksperyment. Jest to proces odkrywania, który prowadzi do opracowywania teorii i praw wyjaśniających świat naturalny. Pseudonauka natomiast jest to zbiór przekonań i praktyk, które są uznawane jako naukowe, lecz w istocie nie podlegają metodom naukowym. Twierdzenia pseudonaukowe często opierają się na spekulacjach, dowodach anegdotycznych lub osobistych przekonaniach, a nie na powtarzalnych badaniach naukowych.
czytaj dalej
dr n. med. Justyna Jessa
Choroby zapalne jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD), jest to grupa chorób o wieloczynnikowej etiologii objawiających się nasilonym stanem zapalnym. Choroby te charakteryzują się przewlekłym, nawrotowym przebiegiem i w znaczący sposób wpływają na jakość życia pacjentów oraz ich zdrowie psychiczne i fizyczne.
czytaj dalej
dr n. biol. Patrycja Szachta
Zgodnie z obowiązującą definicją, probiotyki to żywe drobnoustroje, wyizolowane z ludzkiego organizmu (przewodu pokarmowego, mikrośrodowiska pochwy etc.), których główną rolą jest korzystny wpływ na organizm gospodarza, przy zachowaniu bezpieczeństwa stosowania.
czytaj dalej