menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Polskie superfoods – korzystaj póki sezon jest!

dr n. med. Aneta Kościołek

SUPERFOODS

31-07-2024

54/2024

Metaanaliza kontrolowanych badań klinicznych wykazała, że codzienna suplementacja diety ekstraktem z owoców aronii przez sześć–osiem tygodni znacząco obniżyła skurczowe ciśnienie krwi i całkowity cholesterol u dorosłych uczestników, główne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie – to znane powiedzenie, których autorem jest polski bajkopisarz i pedagog Stanisław Jachowicz powinno stać się przewodnim hasłem diety osoby mieszkającej w Polsce.

Metaanaliza kontrolowanych badań klinicznych wykazała, że codzienna suplementacja diety ekstraktem z owoców aronii przez sześć–osiem tygodni znacząco obniżyła skurczowe ciśnienie krwi i całkowity cholesterol u dorosłych uczestników, główne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Aneta Kościołek

CZYTAM ARTYKUŁY

Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.


Czytaj więcej