Orzechy są istotnym źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Spośród witamin w nich zawartych należą głównie: B1, B2, B5, B9 biorące udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, poprawiających działanie układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego, a także wpływających na prawidłową kondycję włosów, paznokci i skóry.
Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie – to znane powiedzenie, których autorem jest polski bajkopisarz i pedagog Stanisław Jachowicz powinno stać się przewodnim hasłem diety osoby mieszkającej w Polsce.
Metaanaliza kontrolowanych badań klinicznych wykazała, że codzienna suplementacja diety ekstraktem z owoców aronii przez sześć–osiem tygodni znacząco obniżyła skurczowe ciśnienie krwi i całkowity cholesterol u dorosłych uczestników, główne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.