Migrena jest przewlekłym zaburzeniem neurologicznym, objawiającym się nawracającym, intensywnym bólem głowy wraz z towarzyszącymi mu nieprzyjemnymi objawami. U niektórych osób migrena może przekształcić się w postać przewlekłą z codziennymi lub prawie codziennymi bólami głowy, które znacznie utrudniają funkcjonowanie oraz obniżają jakość życia. Stres i napięcia emocjonalne, błędy żywieniowe, zmiany hormonalne – wszystko to może wywoływać napady migrenowych bólów głowy. Jedną z obiecujących metod wsparcia może być celowana suplementacja diety wybranymi składnikami odżywczymi oraz składnikami roślinnymi. Badania naukowe wskazują na szczególne znaczenie w tym obszarze takich składników jak: magnez, witamina B2, koenzym Q10, kwasy omega-3, witamina D, probiotyki oraz zioła, takie jak złocień maruna czy kurkuma.
Migrena to przewlekłe zaburzenie neurologiczne o złożonej etiologii, w którym odpowiednio dobrana dieta i suplementacja mogą stanowić istotny element strategii terapeutycznej. Coraz więcej badań wskazuje na potencjalną rolę składników odżywczych i roślinnych w łagodzeniu częstości oraz nasilenia napadów migrenowych.
dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak
Otyłość i zespół jelita drażliwego (IBS) coraz częściej współwystępują, co sugeruje istnienie tych samych mechanizmów patofizjologicznych, w tym dysbiozy jelitowej i zaburzeń osi mózg–jelito. Maślan sodu, będący kluczowym metabolitem mikrobioty, wykazuje właściwości przeciwzapalne, wzmacnia barierę jelitową oraz moduluje sygnalizację hormonalną, co czyni go obiecującym składnikiem terapeutycznym zarówno w leczeniu otyłości, jak i zespołu jelita nadwrażliwego.
czytaj dalej
dr n. o zdr. Emilia Kałędkiewicz
Mikroelementy odgrywają istotną rolę w procesach nowotworzenia, wpływają na stres oksydacyjny, regulację cyklu komórkowego i odpowiedź immunologiczną. Zaburzenia ich homeostazy – zarówno niedobory, jak i nadmiary – mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych oraz wpływać na rokowanie i skuteczność terapii onkologicznej.
czytaj dalej
dr n. med i n. o zdr. Karolina Janion
Kwas masłowy, będący jednym z głównych metabolitów wytwarzanych przez mikroflorę jelitową, zyskuje coraz większe uznanie w świecie onkologii. Jego zdolność do regulacji procesów zapalnych, wpływu na ekspresję genów i wspomagania apoptozy komórek nowotworowych sprawia, że postrzegany jest nie tylko jako kluczowy element zdrowia jelit, ale również jako obiecujący składnik terapii wspomagającej leczenie nowotworów.
czytaj dalej