menu close arrow_back_ios person_add home

Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3 a przewlekłe choroby niezakaźne

Prozdrowotne właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności wielonienasyconych kwasów omega-3 (n-3 PUFA), zostały udowodnione zarówno w badaniach klinicznych jak i epidemiologicznych. Głównym źródłem kwasów omega-3 oprócz ryb i owoców morza są oleje roślinne, w tym olej rzepakowy. Dowiedziono, że spożycie kwasów omega-3 stanowi istotną rolę w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych, które są najczęstszą przyczyną zgonów na świecie.

Przewlekłe choroby zakaźne dość często występują u pacjentów zgłaszających się do poradni dietetycznych. Do przewlekłych niezakaźnych chorób, które często wymagają dietoterapii pod okiem wykwalifikowanego dietetyka zalicza się m.in. takie choroby, jak: choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca czy choroby układu oddechowego (przewlekła choroba obturacyjna płuc) (POCHP). Udowodniono, w wielu badaniach, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega-3, obecne m.in. w olejach roślinnych, odgrywają istotną rolę zarówno w profilaktyce, jak i w samej terapii.

Prozdrowotne właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności wielonienasyconych kwasów omega-3 (n-3 PUFA), zostały udowodnione zarówno w badaniach klinicznych jak i epidemiologicznych. Głównym źródłem kwasów omega-3 oprócz ryb i owoców morza są oleje roślinne, w tym olej rzepakowy. Dowiedziono, że spożycie kwasów omega-3 stanowi istotną rolę w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych, które są najczęstszą przyczyną zgonów na świecie.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Monika Maćków

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk i psychodietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka. Asystent w Katedrze Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, członek m.in. Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, European Academy of Pediatrics i European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Uczestniczka wielu konferencji poświęconych żywieniu, alergiom, w tym alergiom pokarmowym. Prelegent na konferencji Żywienie dziecka wczoraj i dziś 20–21.11.2020 r. Kraków