menu close arrow_back_ios person_add home

Dieta dla chorych podczas immunoterapii

Immunoterapia nowotworów to trend, który odgrywa coraz większą rolę we współczesnej onkologii. Obecnie większość nowotworów litych wymaga leczenia skojarzonego z wykorzystaniem metod miejscowych (chirurgia, radioterapia) oraz terapii systemowych (chemioterapia, terapia ukierunkowana molekularnie, immunoterapia)1.

Immunoterapia jest przełomową i nowoczesną metodą leczenia nowotworów, polegającą na aktywacji układu immunologicznego, który ma naturalne mechanizmy obronności przeciwnowotworowej. Leczenie immunologiczne pobudza i wzmacnia odpowiedź układu odpornościowego, który precyzyjnie nakierowuje czynniki terapeutyczne w miejsca zmienione chorobowo, tym samym nie uszkadzając zdrowych tkanek i narządów, tak jak w przypadku chemioterapii1.

Immunoterapia nowotworów to trend, który odgrywa coraz większą rolę we współczesnej onkologii. Obecnie większość nowotworów litych wymaga leczenia skojarzonego z wykorzystaniem metod miejscowych (chirurgia, radioterapia) oraz terapii systemowych (chemioterapia, terapia ukierunkowana molekularnie, immunoterapia)1.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Magdalena Jodkiewicz

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny w Dziale Żywienia Klinicznego oraz Poradni Chorób Metabolicznych w Narodowym Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, gdzie ma otwarty przewód doktorski. Dodatkowo prowadzi własną praktykę zawodową. Specjalizuje się w żywieniu onkologicznym chorych na nowotwory przewodu pokarmowego oraz nowotwory piersi.

Agnieszka Surwiłło-Snarska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW ze specjalizacją dietetyka oraz studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka. Pracuje jako dietetyk w Dziale Żywienia Klinicznego oraz Poradni Chorób Metabolicznych Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Jest członkinią Szpitalnego Zespołu Żywieniowego. Prowadzi seminaria i wykłady m.in. z tematyki leczenia żywieniowego w onkologii. Jest także członkinią Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu.