Do gabinetu dietetyka coraz częściej zgłaszają się rodzice z dzieckiem mającym nadwagę lub otyłość. Rodzina mogła zostać skierowana przez lekarza, rodzice mogli być zaniepokojeni zmieniającym się wyglądem dziecka lub np. zauważyli, że dziecko jest wyśmiewane w szkole z powodu masy ciała. Na co zwrócić uwagę, pracując z dziećmi? Czy dzieci się odchudza, czy jedynie pracuje nad zmianą nawyków żywieniowych?
Alergię pokarmową definiujemy jako nieprawidłową reakcję organizmu, powstałą na skutek specyficznej reakcji immunologicznej, która występuje powtarzalnie po ekspozycji na podany pokarm. W zależności od reakcji układu immunologicznego może to być alergia IgE- -zależna, IgE-niezależna lub alergia typu mieszanego1 . Wśród alergenów pokarmowych World Allergy Organization (WAO) wyróżniło pokarmy, będące najczęstszą przyczyną alergii, tzw. wielką ósemkę, do której należą: mleko krowie, jajo kurze (żółtko i białko), orzechy, orzeszki ziemne, pszenica, soja, ryby, skorupiaki i owoce morza. Badania przeprowadzone przez Kaczmarskiego wskazują, że w Polsce do najczęściej uczulających produktów należą: mleko krowie, białko jaja kurzego i owoce cytrusowe2 .
ALERGENY W MLEKU KROWIM
Głównymi alergenami mleka krowiego są kazeina oraz białka serwatkowe. Do grupy białek serwatkowych zalicza się: a-laktoalbumina, b-laktoglobulina, albuminę surowiczą bydlęcą (BSA) i immunoglobulinę bydlęcą. Najsilniejszym alergenem białek serwatkowych jest ß-laktoglobulina. Alergenność α-laktoglobuliny jest kontrowersyjna, ponieważ w kilku badaniach zaobserwowano występowanie niepożądanych reakcji między 0–80%3 . Natomiast albumina surowicy bydlęcej związana jest z występowaniem alergii na wołowinę i wywołuje objawy u 20% pacjentów. Z kolei kazeina zawiera cztery różne białka (α1, α2, β, κ), z czego najbardziej uczulające są frakcje α i κ2,3.
OBJAWY ALERGII NA BIAŁKO MLEKA KROWIEGO (BMK)
Objawy alergii na BMK najczęściej dotyczą skóry, układu oddechowego i przewodu pokarmowego. Symptomy ze strony przewodu pokarmowego mogą być związane ze stanem zapalnym, zaburzeniami motoryki przewodu pokarmowego lub kombinacji obu tych stanów. Objawy te mogą być różnorodne i najczęściej są niespecyficzne: obrzęk warg, dysfagia, wymioty, ulewanie (regurgitacja), dyspepsja, wczesne uczucie sytości, jadłowstręt i niechęć do jedzenia (spowodowane opóźnionym opróżnianiem żołądka), biegunka (z/bez zaburzeń wchłaniania lub jelitowej utraty białka spowodowanej enteropatią), krwawienie z odbytu, zahamowanie rozwoju, bóle brzucha, ciężka kolka i utrzymujące się zaparcie stolca (często przebiegające ze zmianami wokół odbytu). Również niedokrwistość z niedoboru żelaza może być jedynym objawem alergii u niemowląt i dzieci1 . Do najczęstszych objawów skórnych należą: wysypki alergiczne, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, świąd, obrzęki alergiczne lokalne. Natomiast ze strony układu oddechowego są to: nieżyt nosa, zmiany alergiczne spojówek, chrypka czy świst krtaniowy2 .
ŻYWIENIE W OKRESIE CIĄŻY I LAKTACJI A RYZYKO WYSTĄPIENIA ABMK
W ostatniej dekadzie pojawiło się wiele kontrowersji odnośnie do żywienia w okresie ciąży, laktacji i możliwym ryzykiem wystąpienia choroby alergicznej. Często również można zaobserwować, że w związku z niepokojem o zdrowie dziecka przyszłe mamy potrafią, bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, wyeliminować dany produkt z diety, prowadząc tym samym do wykluczenia cennych składników pokarmowych.
W wielu badaniach wykazano, iż dieta kobiety w okresie ciąży i laktacji nie wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia wyprysku atopowego, astmy lub innych objawów alergicznych u niemowląt4. Pokazało to m.in. badanie Tuokkoli i wsp.5 wykazujące, że spożywanie podczas ciąży mleka i produktów mlecznych nie powoduje alergii na BMK. Dlatego też matki nie powinny profilaktycznie unikać spożywania mleka krowiego, jajek czy orzechów w obawie przed wystąpieniem alergii u ich dzieci.
Jedynie kobiety, które są uczulone na określone produkty spożywcze powinny eliminować je z diety z uwagi na możliwość wystąpienia objawów alergii u siebie4. Jednakże u matek stosujących dietę bezmleczną zaleca się kontynuowanie karmienia piersią, wykluczenie z diety produktów uczulających przy jednoczesnym suplementowaniu wapnia w dawce 1000 mg, 500 mg kwasów DHA oraz 800j witaminy D 6.
Alergia na białka mleka krowiego jest jedną z najczęściej występujących alergii wśród małych dzieci. Obecność białek mleka krowiego w wielu produktach spożywczych sprawia, iż dieta dziecka z alergią zostaje pozbawiona wielu składników, co może doprowadzić do zaburzeń wzrostu i rozwoju młodego organizmu. W takim wypadku zaleca się wdrożenie diety eliminacyjnej, polegającej na wyeliminowaniu produktów zawierających białka mleka krowiego (BMK) oraz jednoczesnym zastąpieniu ich innymi produktami o podobnej wartości odżywczej.