Wapń odgrywa istotną rolę w profilaktyce oraz przebiegu klinicznym raka jelita grubego1,2. Dowody epidemiologiczne wskazują na istotny efekt ochronny wapnia z diety, szczególnie pochodzącego z produktów mlecznych3,4,5. Skuteczność suplementacji jest jednak zmienna i zależna od genotypu oraz stężenia witaminy D6,7.
Filozofię Herbalife tworzą cztery filary: zbilansowane odżywianie, aktywność fizyczna, odpowiednia suplementacja oraz edukacja i wsparcie społeczności. To właśnie globalna, niezwykle różnorodna społeczność zajmująca się zdrowiem i dobrym samopoczuciem stanowi unikalny element wyróżniający markę. Herbalife od lat bowiem utrzymuje pozycję światowego lidera w kategorii active and lifestyle nutrition1, oferując swoje produkty w ponad 90 krajach. Co szczególnie istotne, znalazły one swoje zastosowanie także w planach dietetycznych profesjonalnych sportowców. Międzynarodowe przepisy antydopingowe wymuszają regularne i rygorystyczne testy, prowadzone przez renomowane laboratorium LGC. Linia Herbalife24® uzyskała certyfikat Informed Sport2, który gwarantuje bezpieczeństwo tych produktów oraz całkowity brak substancji zakazanych. Nawiasem mówiąc, ambasadorem Herbalife jest słynny portugalski piłkarz Cristiano Ronaldo, którego imponująca forma fizyczna z pewnością nie jest dziełem przypadku.
Doświadczenie marki we współpracy ze sportowcami przełożyło się na rozwiązania, które z powodzeniem mogą być wykorzystywane w codziennej praktyce, wspierając pacjentów w realizacji ich indywidualnych celów. Przeszkody, które stoją na drodze do wprowadzenia trwałych zmian, często mają bowiem jeden wspólny mianownik: brak czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków. Odpowiedzią na to wyzwanie mogą być koktajle odżywcze oparte na formule meal replacement. Produkty Herbalife Formuła 1 mają szerokie zastosowanie, pełniąc rolę w pełni zbilansowanych zamienników posiłków. W odróżnieniu od typowych koktajli białkowych zawierają kompozycję wszystkich kluczowych składników odżywczych, takich jak białko roślinne, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne, a przy tym – mają w stu procentach wegański i pozbawiony glutenu skład.
Herbalife Formuła 1 to nie tylko funkcjonalna alternatywa dla śniadania, lunchu czy kolacji, co z kolei pozwala łatwo włączyć ją do codziennych planów żywieniowych, ale także rozwiązanie skutecznie wspierające kontrolę masy ciała. Dwuletnie badania kliniczne prowadzone w czasie rzeczywistym w Irlandii i Wielkiej Brytanii, potwierdziły, że Formuła 1 może przyczynić się do redukcji wagi u pacjentów z otyłością. Wyniki badań, opublikowane w czasopiśmie naukowym Metabolites3, dowiodły, że grupa stosująca koktajl Herbalife jako substytut dwóch posiłków po roku obserwacji straciła 6,1% masy ciała.
Badania kliniczne to jeden z kluczowych etapów opracowywania produktów Herbalife. Ich bezpieczeństwo, w tym szczególnie wpływ na pracę wątroby, potwierdzają liczne prace naukowe4,5, jednak równie istotny jest starannie zaplanowany i złożony proces produkcji. Obejmuje on kontrolę surowców, analizę składników, testy stabilności i wreszcie – badania kliniczne. Cała procedura podlega nadzorowi międzynarodowej Rady Naukowej Herbalife, którą tworzą eksperci z zakresu medycyny, żywienia czy biochemii6. Naukowcy mają do swojej dyspozycji specjalistyczne laboratoria (wyposażone m.in. w mikroskopy elektronowe), które zlokalizowane są ośrodkach badawczych na całym świecie, a flagowym przykładem jest Centrum Innowacji i Produkcji (HIM), mieszczące się w Winston-Salem w USA.
W Polsce marka współpracuje między innymi z dr n. med. Pawłem Rajewskim, uznanym specjalistą w dziedzinie żywienia klinicznego.
