menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 7/2016

Poradnictwo dietetyczne w onkologii staje się nieodłącznym elementem terapii przeciwnowotworowej i zyskuje coraz więcej zwolenników w środowisku medycznym oraz w instytucjach i towarzystwach naukowych. Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu potwierdziło, że dietoterapia jest skutecznym i zasadnym postępowaniem leczniczym.

okladka-7.jpg


Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Znaczenie witaminy D w aspekcie płodności

Dietetyk Katarzyna Drews-Raczewska, Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz

Witamina D już od wielu lat cieszy się zainteresowaniem naukowców. Pierwsze doniesienia o pozytywnym wpływie suplementacji witaminą D pojawiły się ok. 100 lat temu i dotyczyły krzywicy1, 2. Nadrzędną i szeroko udokumentowaną rolą witaminy D jest jej wpływ na gospodarkę wapniową, fosforową oraz na proces mineralizacji kości. Jednak najnowsze badania donoszą, iż witamina D pełni także znaczącą rolę w przebiegu licznych procesów metabolicznych, endokrynnych i zapalnych, przez co jej niedobór wiąże się z patogenezą wielu dolegliwości.

czytaj dalej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Znaczenie witaminy D w aspekcie płodności

Dietetyk Katarzyna Drews-Raczewska, Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz

Article image

Witamina D już od wielu lat cieszy się zainteresowaniem naukowców. Pierwsze doniesienia o pozytywnym wpływie suplementacji witaminą D pojawiły się ok. 100 lat temu i dotyczyły krzywicy1, 2. Nadrzędną i szeroko udokumentowaną rolą witaminy D jest jej wpływ na gospodarkę wapniową, fosforową oraz na proces mineralizacji kości. Jednak najnowsze badania donoszą, iż witamina D pełni także znaczącą rolę w przebiegu licznych procesów metabolicznych, endokrynnych i zapalnych, przez co jej niedobór wiąże się z patogenezą wielu dolegliwości.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Strategia żywieniowa w triathlonie

Dietetyk sportowy Anna-Maria Borucka

Na przełomie XX i XXI wieku bardzo popularne stały się sporty wytrzymałościowe. Do tej kategorii sportów zalicza się również triathlon, który po raz pierwszy odbył się 25 kwietnia w 1974 r. w San Diego w Kalifornii. Zainteresowanie triathlonem wzrosło na tyle, że w 2000 r. w Sydney został wpisany na listę dyscyplin olimpijskich3, 4. Na przestrzeni ostatnich 6 lat bardzo zafascynował również amatorów. „Rzeczpospolita” w artykule z 2014 r. wskazywała, że w tej chwili może być aż ponad 50 tysięcy osób, które postanowiły trenować triathlon19.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Strategia żywieniowa w triathlonie

Dietetyk sportowy Anna-Maria Borucka

Article image

Na przełomie XX i XXI wieku bardzo popularne stały się sporty wytrzymałościowe. Do tej kategorii sportów zalicza się również triathlon, który po raz pierwszy odbył się 25 kwietnia w 1974 r. w San Diego w Kalifornii. Zainteresowanie triathlonem wzrosło na tyle, że w 2000 r. w Sydney został wpisany na listę dyscyplin olimpijskich3, 4. Na przestrzeni ostatnich 6 lat bardzo zafascynował również amatorów. „Rzeczpospolita” w artykule z 2014 r. wskazywała, że w tej chwili może być aż ponad 50 tysięcy osób, które postanowiły trenować triathlon19.

Czytam więcej
Article image

NUTRIGENETYKA

Rola polimorfizmu genu MTHFR w rozwoju wybranych chorób. Powikłania u kobiet w ciąży

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka, Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Prawidłowy przebieg procesu przemian folianów ma szczególne znaczenie dla utrzymania homeostazy organizmu, ponieważ reguluje przemianę homocysteiny i metioniny, syntezę pirymidyn i puryn oraz metylację DNA. Całość procesów, w które zaangażowane są foliany, ma istotny wpływ na prawidłowy przebieg ciąży, a wszelkie zaburzenia mogą mieć swoje konsekwencje w postaci wystąpienia wad płodu i licznych powikłań u ciężarnych1.

czytaj dalej

NUTRIGENETYKA

Rola polimorfizmu genu MTHFR w rozwoju wybranych chorób. Powikłania u kobiet w ciąży

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka, Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Article image

Prawidłowy przebieg procesu przemian folianów ma szczególne znaczenie dla utrzymania homeostazy organizmu, ponieważ reguluje przemianę homocysteiny i metioniny, syntezę pirymidyn i puryn oraz metylację DNA. Całość procesów, w które zaangażowane są foliany, ma istotny wpływ na prawidłowy przebieg ciąży, a wszelkie zaburzenia mogą mieć swoje konsekwencje w postaci wystąpienia wad płodu i licznych powikłań u ciężarnych1.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Postępowanie dietetyczne w SLE

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Toczeń rumieniowaty układowy (ang. systemic lupus erythematosus, SLE) − to choroba tkanki łącznej, która rozwija się na tle bardzo złożonych i dotychczas trudnych do wyjaśnienia zaburzeń układu odpornościowego.

Czytam więcej

DIETA W CUKRZYCY

Cukrzyca mitochondrialna

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

Article image

Cukrzyca mitochondrialna jest insulinoniezależną cukrzycą o charakterze monogenowym. Ten typ cukrzycy nazywany jest również zespołem MIDD (ang. maternally-inherited diabetes and deafnes).

Czytam więcej
Article image

IMMUNOŻYWIENIE

Żywienie jako istotny element postępowania z pacjentami z SM. Wpływ na mechanizmy procesu zapalnego. Dieta Swanka

Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska

Stwardnienie rozsiane – SM (łac. sclerosis multiplex) jest przewlekłą zapalną chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Charakteryzuje się utratą otoczki mielinowej wokół aksonów (wypustek) komórek nerwowych, co uniemożliwia prawidłowe przekazywanie impulsów wzdłuż dróg nerwowych w mózgu i rdzeniu kręgowym.

czytaj dalej

IMMUNOŻYWIENIE

Żywienie jako istotny element postępowania z pacjentami z SM. Wpływ na mechanizmy procesu zapalnego. Dieta Swanka

Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska

Article image

Stwardnienie rozsiane – SM (łac. sclerosis multiplex) jest przewlekłą zapalną chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Charakteryzuje się utratą otoczki mielinowej wokół aksonów (wypustek) komórek nerwowych, co uniemożliwia prawidłowe przekazywanie impulsów wzdłuż dróg nerwowych w mózgu i rdzeniu kręgowym.

Czytam więcej
Article image

MENU

Przykładowe menu dla pacjentów onkologicznych z biegunką wynikającą z leczenia

Dietetyk Joanna Drygiel, dr n. med. Magdalena Jodkiewicz

Przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej bezglutenowej i bezmlecznej. Taką dietę zalecamy pacjentom cierpiącym z powodu biegunki, będącej efektem leczenia onkologicznego – najczęściej radioterapii na obszar jamy brzusznej lub miednicy. Biegunka może także towarzyszyć chorym w trakcie chemioterapii lub leczenia skojarzonego – radiochemioterapii.

czytaj dalej

MENU

Przykładowe menu dla pacjentów onkologicznych z biegunką wynikającą z leczenia

Dietetyk Joanna Drygiel, dr n. med. Magdalena Jodkiewicz

Article image

Przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej bezglutenowej i bezmlecznej. Taką dietę zalecamy pacjentom cierpiącym z powodu biegunki, będącej efektem leczenia onkologicznego – najczęściej radioterapii na obszar jamy brzusznej lub miednicy. Biegunka może także towarzyszyć chorym w trakcie chemioterapii lub leczenia skojarzonego – radiochemioterapii.

Czytam więcej

ENGLISH FOR DIETETICS

Basics of Athletes’ Nutrition + energy

Dietetyk sportowy Urszula Somow, Grzegorz Pamrów

Article image

Część artykułu pochodzi z czwartego modułu (Nutrition in Sport) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".

Czarnym kolorem oznaczono: useful words and expresions, niebieskim kolorem oznaczono: useful words with prepositions, zielonym kolorem oznaczono: useful collocations.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania