menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 28/2020

OKLADKA_WD_marzec_2020.png


Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Suplementacja w czasie karmienia piersią – zalecenia

Dietetyk Małgorzata Jackowska

Okres laktacji to czas, w którym w organizmie kobiety zachodzą zmiany, mające zapewnić jego właściwe funkcjonowanie i możliwość produkowania pokarmu dla dziecka. Zmiany te dotyczą fizjologii, ale też regulacji hormonalnej i mają na celu między innymi zapewnienie odpowiedniej wartości odżywczej mleka kobiecego. Karmienie piersią wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na niektóre składniki odżywcze i zwykle wymaga nie tylko pewnych modyfikacji w sposobie odżywiania matki, ale też odpowiedniej suplementacji.

czytaj dalej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Suplementacja w czasie karmienia piersią – zalecenia

Dietetyk Małgorzata Jackowska

Article image

Okres laktacji to czas, w którym w organizmie kobiety zachodzą zmiany, mające zapewnić jego właściwe funkcjonowanie i możliwość produkowania pokarmu dla dziecka. Zmiany te dotyczą fizjologii, ale też regulacji hormonalnej i mają na celu między innymi zapewnienie odpowiedniej wartości odżywczej mleka kobiecego. Karmienie piersią wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na niektóre składniki odżywcze i zwykle wymaga nie tylko pewnych modyfikacji w sposobie odżywiania matki, ale też odpowiedniej suplementacji.

Czytam więcej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Wpływ zaburzeń odżywiania podczas ciąży na matkę i dziecko

mgr Paulina Chrzan

Nie od dziś wiadomo, że styl życia ma wpływ na przebieg ciąży, rozwój płodu oraz zdrowie matki i dziecka zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej. Zaburzenia odżywiania niosą za sobą negatywne skutki zdrowotne dla chorych, jednak kobiety ciężarne są szczególnie narażone na nieprzyjemne konsekwencje związane z występowaniem owych schorzeń, które wiązać mogą się nie tylko z wystąpieniem komplikacji, ale także śmierci zarówno dziecka, jak i matki.

czytaj dalej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Wpływ zaburzeń odżywiania podczas ciąży na matkę i dziecko

mgr Paulina Chrzan

Article image

Nie od dziś wiadomo, że styl życia ma wpływ na przebieg ciąży, rozwój płodu oraz zdrowie matki i dziecka zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej. Zaburzenia odżywiania niosą za sobą negatywne skutki zdrowotne dla chorych, jednak kobiety ciężarne są szczególnie narażone na nieprzyjemne konsekwencje związane z występowaniem owych schorzeń, które wiązać mogą się nie tylko z wystąpieniem komplikacji, ale także śmierci zarówno dziecka, jak i matki.

Czytam więcej
Article image

TEMAT NUMERU

Diety roślinne a otyłość

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Otyłość to złożona choroba przewlekła charakteryzująca się zwiększeniem masy ciała poprzez wzrost ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Przyczynia się do powstania licznych komplikacji zdrowotnych. Statystyki dotyczące liczby osób z nadwagą i otyłością są alarmujące, a konsekwencje zdrowotne otyłości stanowią ogromne obciążenie dla służby zdrowia i kluczowe wyzwanie dla zdrowia publicznego, dlatego nieustannie trwa poszukiwanie rozwiązań mających na celu normalizację masy ciała w poszczególnych populacjach1,2. Do takich rozwiązań, zdaniem ekspertów, może należeć zmiana modelu żywienia na bardziej roślinny – wegetariański7.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Diety roślinne a otyłość

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Article image

Otyłość to złożona choroba przewlekła charakteryzująca się zwiększeniem masy ciała poprzez wzrost ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Przyczynia się do powstania licznych komplikacji zdrowotnych. Statystyki dotyczące liczby osób z nadwagą i otyłością są alarmujące, a konsekwencje zdrowotne otyłości stanowią ogromne obciążenie dla służby zdrowia i kluczowe wyzwanie dla zdrowia publicznego, dlatego nieustannie trwa poszukiwanie rozwiązań mających na celu normalizację masy ciała w poszczególnych populacjach1,2. Do takich rozwiązań, zdaniem ekspertów, może należeć zmiana modelu żywienia na bardziej roślinny – wegetariański7.

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Wymagania dietetyczne dla osób poddanych działaniu długotrwałego stresu

Karolina Karabin

Amerykańskie Centra Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) szacują, że stres stanowi około 75% wszystkich przyczyn wizyt u lekarzy1. Badania wskazują, że stres może być jedną z przyczyn choroby wrzodowej żołądka, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2., otyłości oraz zaburzeń depresyjnych. W kontroli reakcji organizmu na stres, oprócz psychologicznych metod pozwalających na radzenie sobie z nim, istotną rolę pełni wsparcie żywieniowe pacjenta. Reakcja stresowa generuje zwiększone wymagania fizjologiczne dla organizmu, a osoby przewlekle zestresowane potrzebują żywności o dużej gęstości odżywczej, aby dostarczyć prekursorów do syntez neurohormonów. Paradoksalnie reakcja stresowa powoduje, że pacjenci chętniej spożywają produkt o niskiej gęstości odżywczej, a ich dieta jest mniej różnorodna.

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Wymagania dietetyczne dla osób poddanych działaniu długotrwałego stresu

Karolina Karabin

Article image

Amerykańskie Centra Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) szacują, że stres stanowi około 75% wszystkich przyczyn wizyt u lekarzy1. Badania wskazują, że stres może być jedną z przyczyn choroby wrzodowej żołądka, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2., otyłości oraz zaburzeń depresyjnych. W kontroli reakcji organizmu na stres, oprócz psychologicznych metod pozwalających na radzenie sobie z nim, istotną rolę pełni wsparcie żywieniowe pacjenta. Reakcja stresowa generuje zwiększone wymagania fizjologiczne dla organizmu, a osoby przewlekle zestresowane potrzebują żywności o dużej gęstości odżywczej, aby dostarczyć prekursorów do syntez neurohormonów. Paradoksalnie reakcja stresowa powoduje, że pacjenci chętniej spożywają produkt o niskiej gęstości odżywczej, a ich dieta jest mniej różnorodna.

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Motywacja i podtrzymanie motywacji w sporcie i diecie, czyli jak zbudować nawyk

Karolina Chlebosz

Na początku procesu motywacyjnego często pojawia się ciekawość wobec aktywności fizycznej czy diety. Nie ma szczególnych trudności ze znalezieniem chęci do pracy. To, co najczęściej nie działa, to podjęcie ostatecznej decyzji oraz odnalezienie w sobie siły w tej chwili, w której obecnie jesteśmy i która ostatecznie warunkuje efekt na kolejny dzień. Warto również zwrócić uwagę na temat silnej woli i wytrwałości, aby dietę i aktywność podtrzymać, czyli zbudować nawyk.

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Motywacja i podtrzymanie motywacji w sporcie i diecie, czyli jak zbudować nawyk

Karolina Chlebosz

Article image

Na początku procesu motywacyjnego często pojawia się ciekawość wobec aktywności fizycznej czy diety. Nie ma szczególnych trudności ze znalezieniem chęci do pracy. To, co najczęściej nie działa, to podjęcie ostatecznej decyzji oraz odnalezienie w sobie siły w tej chwili, w której obecnie jesteśmy i która ostatecznie warunkuje efekt na kolejny dzień. Warto również zwrócić uwagę na temat silnej woli i wytrwałości, aby dietę i aktywność podtrzymać, czyli zbudować nawyk.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny

mgr Paulina Chrzan

Wysiłek fizyczny niesie ze sobą wiele rozmaitych korzyści zdrowotnych. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie odnośnie do mikrobiomu jelitowego i jego znaczenia w funkcjonowaniu całego organizmu. Biorąc pod uwagę wpływ aktywności fizycznej na organizm, rozpoczęto również analizować jej oddziaływanie na modulację mikrobioty. Czy regularny wysiłek fizyczny wiąże się z polepszeniem stanu mikroflory naszych jelit – w niniejszym artykule dokonano analizy danych na ten temat.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny

mgr Paulina Chrzan

Article image

Wysiłek fizyczny niesie ze sobą wiele rozmaitych korzyści zdrowotnych. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie odnośnie do mikrobiomu jelitowego i jego znaczenia w funkcjonowaniu całego organizmu. Biorąc pod uwagę wpływ aktywności fizycznej na organizm, rozpoczęto również analizować jej oddziaływanie na modulację mikrobioty. Czy regularny wysiłek fizyczny wiąże się z polepszeniem stanu mikroflory naszych jelit – w niniejszym artykule dokonano analizy danych na ten temat.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Probiotyki i ich zastosowanie w autyzmie

Autyzm dziecięcy, zgodnie z klasyfikacją ICD-10, należy do grupy całościowych zaburzeń rozwojowych (F84). Zarówno w języku potocznym, jak i publikacjach naukowych funkcjonuje pojęcie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ang. autism spectrum disorders, ASD bądź ASDs). Choroby spektrum autystycznego stanowią szeroką grupę zaburzeń rozwojowych, które zgodnie z klasyfikacją DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) – połączono razem.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Probiotyki i ich zastosowanie w autyzmie

Article image

Autyzm dziecięcy, zgodnie z klasyfikacją ICD-10, należy do grupy całościowych zaburzeń rozwojowych (F84). Zarówno w języku potocznym, jak i publikacjach naukowych funkcjonuje pojęcie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ang. autism spectrum disorders, ASD bądź ASDs). Choroby spektrum autystycznego stanowią szeroką grupę zaburzeń rozwojowych, które zgodnie z klasyfikacją DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) – połączono razem.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wybrane aspekty diety w toczniu rumieniowatym układowym

Dietetyk Adrian Kwaśny

Toczeń rumieniowaty układowy (SLE, systemic lupus erythematosus) to choroba autoimmunologiczna dotykająca tkanki łącznej, prowadząca do przewlekłego procesu zapalnego i uszkodzenia wielonarządowego. U chorych stwierdza się występowanie przeciwciał przeciwko kwasom nukleinowym i związanym z nimi białkom. Tworzące się kompleksy immunologiczne gromadzą się w różnych narządach, doprowadzając do przewlekłego stanu zapalnego i uszkodzenia tkanek1.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wybrane aspekty diety w toczniu rumieniowatym układowym

Dietetyk Adrian Kwaśny

Article image

Toczeń rumieniowaty układowy (SLE, systemic lupus erythematosus) to choroba autoimmunologiczna dotykająca tkanki łącznej, prowadząca do przewlekłego procesu zapalnego i uszkodzenia wielonarządowego. U chorych stwierdza się występowanie przeciwciał przeciwko kwasom nukleinowym i związanym z nimi białkom. Tworzące się kompleksy immunologiczne gromadzą się w różnych narządach, doprowadzając do przewlekłego stanu zapalnego i uszkodzenia tkanek1.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta Atkinsa – zasady diety i przegląd badań

Dorota Gumiela

Według U.S. News & World Report's Rankings do najlepszych diet zalicza się dietę śródziemnomorską (1 miejsce), DASH (2 miejsce), dietę fleksitarian (3 miejsce), dietę MIND (4 miejsce) i dietę strażników Wagi (4 miejsce). Niżej w rankingu znalazły się: Dieta Atkinsa (20 miejsce), Whole 30 (38 miejsce), Dieta keto (38 miejsce), Dunkana (41 miejsce), Body Reset (40 miejsce).

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta Atkinsa – zasady diety i przegląd badań

Dorota Gumiela

Article image

Według U.S. News & World Report's Rankings do najlepszych diet zalicza się dietę śródziemnomorską (1 miejsce), DASH (2 miejsce), dietę fleksitarian (3 miejsce), dietę MIND (4 miejsce) i dietę strażników Wagi (4 miejsce). Niżej w rankingu znalazły się: Dieta Atkinsa (20 miejsce), Whole 30 (38 miejsce), Dieta keto (38 miejsce), Dunkana (41 miejsce), Body Reset (40 miejsce).

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Zalecenia żywieniowe w łuszczycy i łuszczycowym zapaleniu stawów

Małgorzata Cyran

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry, której zachorowalność dotyczy około 2% populacji na świecie1. W naszym kraju na łuszczycę zwykłą (psoriasis vulgaris) choruje ok. miliona osób4. U 24–41% pacjentów z łuszczycą w toku choroby dodatkowo diagnozuje się łuszczycowe zapalenie stawów (ŁZS)8. Istnieje wiele badań epidemiologicznych, które konfirmują zależność otyłości i łuszczycy jako istotnego czynnika jej rozwoju3. Stosowanie się do zaleceń żywieniowych w powyższych jednostkach chorobowych, w połączeniu z normalizacją masy ciała i zmianą stylu życia, wygłuszają u pacjentów przebieg choroby oraz zmniejszają ryzyko powikłań układu sercowo-naczyniowego2.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Zalecenia żywieniowe w łuszczycy i łuszczycowym zapaleniu stawów

Małgorzata Cyran

Article image

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry, której zachorowalność dotyczy około 2% populacji na świecie1. W naszym kraju na łuszczycę zwykłą (psoriasis vulgaris) choruje ok. miliona osób4. U 24–41% pacjentów z łuszczycą w toku choroby dodatkowo diagnozuje się łuszczycowe zapalenie stawów (ŁZS)8. Istnieje wiele badań epidemiologicznych, które konfirmują zależność otyłości i łuszczycy jako istotnego czynnika jej rozwoju3. Stosowanie się do zaleceń żywieniowych w powyższych jednostkach chorobowych, w połączeniu z normalizacją masy ciała i zmianą stylu życia, wygłuszają u pacjentów przebieg choroby oraz zmniejszają ryzyko powikłań układu sercowo-naczyniowego2.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta a próchnica i choroby przyzębia

Kinga Falkiewicz

Prawidłowe nawyki żywieniowe pozwalają na utrzymanie dobrego ogólnego stanu zdrowia oraz sprzyjają zachowaniu właściwej kondycji jamy ustnej. Dbając o higienę początkowej części układu pokarmowego, należy mieć na uwadze, że błędy dietetyczne mogą być przyczyną chorób zarówno samego uzębienia, jak i tkanek przyzębia oraz błony śluzowej.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta a próchnica i choroby przyzębia

Kinga Falkiewicz

Article image

Prawidłowe nawyki żywieniowe pozwalają na utrzymanie dobrego ogólnego stanu zdrowia oraz sprzyjają zachowaniu właściwej kondycji jamy ustnej. Dbając o higienę początkowej części układu pokarmowego, należy mieć na uwadze, że błędy dietetyczne mogą być przyczyną chorób zarówno samego uzębienia, jak i tkanek przyzębia oraz błony śluzowej.

Czytam więcej
Article image

Artykuł Redakcyjny

6 wspaniałych właściwości Mastiha Chios

Prozdrowotne właściwości żywicy Mastiha doceniane były już setki lat temu. Ten aromatyczny wyciąg z drzewa mastyksowego spotykany jest wyłącznie w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Porastające tamtejsze słoneczne tereny drzewa skrywają w swoich pniach i korzeniach prawdziwy skarb.

czytaj dalej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania