
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
tekst otwartyWitamina B12 – kompendium wiedzy
Artykuł stanowi przegląd informacji na temat roli witaminy B12 oraz omówienie zaburzeń spowodowanych niedoborem tej substancji, jak i zaleceń suplementacyjnych.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
tekst otwartyArtykuł stanowi przegląd informacji na temat roli witaminy B12 oraz omówienie zaburzeń spowodowanych niedoborem tej substancji, jak i zaleceń suplementacyjnych.
Artykuł stanowi przegląd informacji na temat roli witaminy B12 oraz omówienie zaburzeń spowodowanych niedoborem tej substancji, jak i zaleceń suplementacyjnych.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
tekst otwartyWitamina B12 – co o niej wiemy?
Witamina B12 (kobalamina, Cbl) to grupa związków rozpuszczalnych w wodzie o złożonej strukturze należąca do korynoidów.
Witamina B12 – co o niej wiemy?
Witamina B12 (kobalamina, Cbl) to grupa związków rozpuszczalnych w wodzie o złożonej strukturze należąca do korynoidów.
Badania wskazują, że niedobory niektórych składników w diecie mogą przyczyniać się do osłabienia układu immunologicznego i zwiększać podatność na infekcje czy zakażenia. Dbałość o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego również za pomocą zmian stylu życia i poprzez stosowanie odpowiedniej diety w okresie jesienno-zimowym w obliczu pandemii COVID-19 będzie miała szczególne znaczenie1.
Badania wskazują, że niedobory niektórych składników w diecie mogą przyczyniać się do osłabienia układu immunologicznego i zwiększać podatność na infekcje czy zakażenia. Dbałość o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego również za pomocą zmian stylu życia i poprzez stosowanie odpowiedniej diety w okresie jesienno-zimowym w obliczu pandemii COVID-19 będzie miała szczególne znaczenie1.
Choroba uchyłkowa należy do jednej z najczęstszych chorób dotykających jelito grube, szczególnie w populacjach zachodnich. Dane epidemiologiczne pochodzące zarówno z europejskich, jak i amerykańskich systemów ochrony zdrowia wskazują na coraz bardziej zwiększającą się częstość hospitalizacji z powodu choroby uchyłkowej. Niewątpliwie jedną z głównych przyczyn tworzenia się uchyłków jest odżywianie. Badania wyraźnie wskazują na istotną rolę diety zarówno w prewencji, jak i we wspomaganiu leczenia choroby uchyłkowej1.
Choroba uchyłkowa należy do jednej z najczęstszych chorób dotykających jelito grube, szczególnie w populacjach zachodnich. Dane epidemiologiczne pochodzące zarówno z europejskich, jak i amerykańskich systemów ochrony zdrowia wskazują na coraz bardziej zwiększającą się częstość hospitalizacji z powodu choroby uchyłkowej. Niewątpliwie jedną z głównych przyczyn tworzenia się uchyłków jest odżywianie. Badania wyraźnie wskazują na istotną rolę diety zarówno w prewencji, jak i we wspomaganiu leczenia choroby uchyłkowej1.
Otyłość to złożona choroba przewlekła charakteryzująca się zwiększeniem masy ciała poprzez wzrost ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Przyczynia się do powstania licznych komplikacji zdrowotnych. Statystyki dotyczące liczby osób z nadwagą i otyłością są alarmujące, a konsekwencje zdrowotne otyłości stanowią ogromne obciążenie dla służby zdrowia i kluczowe wyzwanie dla zdrowia publicznego, dlatego nieustannie trwa poszukiwanie rozwiązań mających na celu normalizację masy ciała w poszczególnych populacjach1,2. Do takich rozwiązań, zdaniem ekspertów, może należeć zmiana modelu żywienia na bardziej roślinny – wegetariański7.
Otyłość to złożona choroba przewlekła charakteryzująca się zwiększeniem masy ciała poprzez wzrost ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Przyczynia się do powstania licznych komplikacji zdrowotnych. Statystyki dotyczące liczby osób z nadwagą i otyłością są alarmujące, a konsekwencje zdrowotne otyłości stanowią ogromne obciążenie dla służby zdrowia i kluczowe wyzwanie dla zdrowia publicznego, dlatego nieustannie trwa poszukiwanie rozwiązań mających na celu normalizację masy ciała w poszczególnych populacjach1,2. Do takich rozwiązań, zdaniem ekspertów, może należeć zmiana modelu żywienia na bardziej roślinny – wegetariański7.
Sen należy do istotnych czynników kształtujących masę ciała, a zaburzenia wpływające na nieodpowiednią jakość i długość snu mogą zwiększać ryzyko otyłości i wielu innych chorób cywilizacyjnych.
Sen należy do istotnych czynników kształtujących masę ciała, a zaburzenia wpływające na nieodpowiednią jakość i długość snu mogą zwiększać ryzyko otyłości i wielu innych chorób cywilizacyjnych.
Z GABINETU DIETETYKA
tekst otwartyPrzykłady, kontrowersje, rola w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
Przykłady, kontrowersje, rola w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
Wykorzystywanie nowoczesnych technologii teleinformatycznych we współczesnej medycynie, w obliczu powszechnego dostępu do Internetu i urządzeń mobilnych, stwarza niespotykane do tej pory możliwości świadczenia usług medycznych.
Wykorzystywanie nowoczesnych technologii teleinformatycznych we współczesnej medycynie, w obliczu powszechnego dostępu do Internetu i urządzeń mobilnych, stwarza niespotykane do tej pory możliwości świadczenia usług medycznych.
Podczas gdy poszukuje się składników żywności, które miałyby wydłużyć życie i spowolnić procesy związane ze starzeniem się, najdokładniej zbadanym czynnikiem potencjalnie mającym wpływ na długość życia jest ograniczenie spożycia kilokalorii. Jakimi danymi dysponujemy na ten temat w świetle aktualnych badań naukowych?
Podczas gdy poszukuje się składników żywności, które miałyby wydłużyć życie i spowolnić procesy związane ze starzeniem się, najdokładniej zbadanym czynnikiem potencjalnie mającym wpływ na długość życia jest ograniczenie spożycia kilokalorii. Jakimi danymi dysponujemy na ten temat w świetle aktualnych badań naukowych?
LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI
tekst otwartyOtyłość uznawana jest za chorobę przewlekłą prowadzącą do powstawania licznych zaburzeń metabolicznych, co zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ryzyko to nie dotyczy jednak wszystkich otyłych osób w takim samym stopniu, ponieważ zależy nie tylko od stopnia otyłości, ale również od rozmieszczenia tkanki tłuszczowej1.
Otyłość uznawana jest za chorobę przewlekłą prowadzącą do powstawania licznych zaburzeń metabolicznych, co zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ryzyko to nie dotyczy jednak wszystkich otyłych osób w takim samym stopniu, ponieważ zależy nie tylko od stopnia otyłości, ale również od rozmieszczenia tkanki tłuszczowej1.